Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inidkativni plan
  • 17.02.2023. 12:00

SDP: Marija Vučković je poručila mladim poljoprivrednicima da ne računa na njih

Iako praksa u EU pokazuje da ulaganje u mlade poljoprivrednike daje rezultate jer dovodi do osnaživanja ove proizvodnje, ministrica to ne vidi na taj način. Ona valjda računa kada svi mladi odu sa sela, da je taj problem riješen, prozivaju iz oporbe.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.485
  • 429
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i ministrica objavili su indikativni plan natječaja sukladno svojim (ne)radnim navikama, reagirao je priopćenjem SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu.

Njime je, kažu, Marija Vučković poručila mladim poljoprivrednicama da ne računa na njih. 

Ove godine nema natječaja za mlade poljoprivrednike, a za male tek na jesen?!

Podsjećaju da je zadnji natječaj za mlade bio raspisan krajem 2021., a u ovom ga planu uopće nema. Također, natječaj za potpore malim poljoprivrednicima planiran je tek u četvrtom kvartalu ove godine te ako se uzme u obzir da je zadnji raspisan krajem 2021. a da će novi u najboljem slučaju biti realiziran krajem 2024., jasno je kako im je napravljena šteta.

"Iako praksa u EU pokazuje da ulaganje u mlade poljoprivrednike daje rezultate jer dovodi do osnaživanja ove proizvodnje, ministrica to ne vidi na taj način. Ona valjda računa kada svi mladi odu sa sela, da je taj problem riješen", prozivaju navodeći da je jedini plan koji ona dosljedno provodi od početka mandata "ne talasaj i primaj plaću“.

Između ostalog, naglašavaju da je prioritet SDP-a ostanak mladih na selu te očuvanje malih poljoprivrednih gospodarstava i to će poticati nizom mjera. "Garantiramo da će mjere za poljoprivrednike biti dostupne u rokovima koje unaprijed dogovorimo. Kada dobijemo povjerenje građana, naša vlada snažno će poticati jačanje javne infrastrukture u ruralnim područjima, te stvoriti preduvjete za dostojan život na selu", najavljuju predizborne aktivnosti. 

Kažu i da će srediti nered u pravnom okviru koji je ministrica napravila i konačno riješiti problem poljoprivrednog i šumskog zemljišta. "Naš cilj je da selo postane mjesto blagostanja, a ne iseljavanja kao u mandatu Plenkovićeve Vlade", zaključuju iz oporbe. 


Tagovi

SDP Savjet za poljoprivredu Indikativni plan natječaja Mladi poljoprivrednici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs