Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan tla
  • 05.12.2014. 08:00

Sretan Svjetski dan tla!

Kako ste vi obilježili Svjetski dan tla?

  • 387
  • 36
  • 0

Prvi pisani dokumenti o tlima pojavili su se prije nekoliko tisuća godina u Kini, a zatim u Egiptu i Mezopotamiji. Prvu klasifikaciju tala dao je Kinez Yu prije 4.000 godina.

Veliki poticaj intenzivnijem istraživanju plodnosti tla dala je Malthusova teorija po kojoj proizvodnja hrane u svijetu raste matematičkom, a ljudska populacija geometrijskom progresijom.

Tla su dovoljno duga bila zanemarivana. Danas zaboravljamo povezati tlo s proizvodnjom hrane, vodom, klimom, biodiverzitetom, životom. Ovakvo zanemarivanje mora prestati. Vrijeme je da počnemo cijeniti tlo i raditi na njegovu očuvanju. Kampanjom za Svjetski dan tla nastoji se ljude povezati i podići svijest o njegovoj kritičnoj važnosti u našim životima.

Soil - where food begins!

Jeste li znali da je tlo osnova za dobivanje hrane, goriva i vlakana? Izvor materije koja održava ekosustave i dobrobit čovječanstva? Spremnik je to i za četvrtinu biodiverziteta koji postoji na planetu, a time zahtijeva i istu, ako ne i veću pažnju kao i biodiverzitet koji se nalazi iznad zemlje.

Tla igraju ključnu ulogu u opskrbi vodom i otporu prema poplavama i sušama. Najveći spremnik ugljika je upravo u tlu, a njegovo očuvanje može doprinijeti klimatskim promjenama i mitigaciji. Održavanje i poboljšanje globalnih resursa je esencijalno za potrebe čovječanstva za hranom, vodom i energijom.


Tagovi

Tlo Svjetski dan tla Očuvanje Svijest Kampanja Važnost tla Proizvodnja hrane Klima Biodiverzitet Život


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?