Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prve procjene
  • 19.05.2023. 14:00

Štete na poljoprivrednim gazdinstvima u USK - tri miliona KM

Velika su štete na poljoprivrednim parcelama i usjevima u svim općinama i gradovima u USK

Foto: Vlada USK
  • 51
  • 14
  • 0

Poplave koje su proteklih dana zahvatile Unsko-sanski kanton, uzrokovale su milionske štete na stambenim i poslovnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima. Pokazale su to prve preliminarne procjene dva dana nakon prestanka padavina.

Vodostaji svih rijeka u USK se povlače i stagniraju. Podsjetimo, samo u Bihaću i Bosanskoj Krupi voda je prodrla u više od 600 stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Velika su štete na poljoprivrednim parcelama i usjevima u svim općinama i gradovima.

"Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napravili su određene preliminarne procjene štete na poljoprivrednim gazdinstvima, a one iznose oko tri miliona KM. Kada su u pitanju štete na stambenim i poslovnim objektima, prve su procjene oko pet miliona maraka", rekao je premijer USK, Mustafa Ružnić, piše Fena.

Voda na polju: Presijavati, razbijati pokoricu, koristiti biostimulatore?

Vlada Federacije BiH je donijela odluku o izdvajanju 500.000 KM iz tekuće rezerve budžeta, kao interventnu mjeru pomoći za četiri grada i općine u USK, a sredstva bi trebala biti operativna u ponedjeljak, 22. maja. Od ovog iznosa po 150.000 KM odobreno je za Bihać, Bosansku Krupu i Sanski Most, te 50.000 KM za Ključ. Kako je istaknuto, naknadno će biti razmotreno stanje na ugroženim područjima i u skladu s procijenjenim štetama intervenirat će se u pravcu daljnje pomoći poplavljenim područjima u Federaciji BiH.


Tagovi

Poljoprivreda Štete Poljoprivredno zemljište Mustafa Ružnić Vlada FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.