Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć životinjama
  • 15.04.2020. 07:30

Studenti veterine s Novog Zelanda snimili golišavi kalendar - razlog je viši cilj

Svake godine studenti na trećoj godini biraju dobrotvornu organizaciju kojoj će donirati 10 posto od prodatih kalendara. U 2020. su izabrali sklonište za kućne ljubimce koji su pogođeni nasiljem u porodicama u kojima su bili smješteni.

Foto: Printscreen/vetcalendar.co.nz
  • 393
  • 28
  • 0

Studenti veterine novozelandskog Univerziteta Massey već četrnaest godina održavaju tradiciju snimanja za kalendar "Barely There", a dio od njegove prodaje usmjeravaju u dobrotvorne svhre. 

Tradicija nalaže da nakon 2,5 godine obrazovanja, studentice i studenti održavaju svojevrsnu proslavu na jezeru Taupo, u središtu sjevernog dijela Novog Zelanda. Ondje provedu vikend u raznim aktivnostima te snimanju za kalendar. 

Pokrivena tek strateška mjesta

No, to nije kalendar s običnim fotografijama. 

Uglavnom potpuno goli, na strateškim mjestima prekriveni domaćim životinjama, slamom, poljoprivrednom mehanizacijom i sličnim rekvizitima koje se mogu naći na farmama, studentice i studenti ne mare zbog mogućih prozivki dušebrižnika. Oni znaju zbog čega su se odlučili na ovakav potez. 

Naime, svake godine studenti na trećoj godini biraju dobrotvornu organizaciju kojoj će donirati 10 posto od prodatih kalendara. U ovoj su godini izabrali sklonište "Pet Refuge New Zeland", a u kojima su smještene životinje pogođene nasiljem u porodicama. 

Doniraju sredstva od prodaje kalendara

Kako pojašnjavaju na svojoj stranici, ovo sklonište brine o onim kućnim ljubimcima čiji su staratelji fizički i psihički zlostavljani od strane svojih partenera, partnerica ili ostalih ukućana. "Okrutnost prema životinjama uobičajeno je u nasilju u porodici. Nasilnik će osim svog partnera ili ukućana često ozlijediti i kućnog ljubimca ili ga čak ubiti. Zlostavljanje životinja može biti značajna prepreka žrtvama koje žele napustiti nasilnika jer većina njih sa sobom ne može povesti svog kućnog ljubimca", navode te potkrjepljuju rezultatima istraživanja o nasilju nad ženama. 

Naime, 2018. godine je utvrđeno da je 23% kućnih ljubimaca žena ubio njihov partner, da je 53% njih odgađalo napuštanje partnera zbog straha za sigurnost svog ljubimca, a 73% njih bi lakše otišlo od zlostavljača kada bi znalo da postoji sklonište koje nudi privremeni smještaj za životinju. 

Pet Refuge NZ nudi uslugu smještaja za ljubimce onih staratelja - žena, muškaraca i(li) djece koji su pogođeni porodičnim nasiljem, a usko sarađuju sa skloništima za žene. Sigurne farme nalaze se na području Aucklanda, a izgrađuje se mreža utočišta za staratelje većih životinja kao što su konji. Čuvaju ih onoliko dugo koliko je potrebno da se staratelji ponovo mogu brinuti o njima. 

Isporuka nakon ukidanja zabrane

Cijena kalendara je 10 NZD dolara, odnosno 10,8 KM. Naručiti se može na ovom linku, a standardna isporuka nastaviti će se nakon ukidanja zabrana koje je Novi Zeland uveo zbog panedmije Covida-19

Dok ne naručite svoj primjerak kalendara, neke od fotografija možete pogledati ovdje


Tagovi

Pomoć životinjama Barely There Golišavi kalendar Dobrotvorne svrhe Studenti veterine Zlostavljanje u porodici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.