Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemne vode
  • 19.08.2022. 13:30

Suša u podzemlju: Padaju razine podzemnih voda u Hrvatskoj - što nas čeka?

Čak 83 posto vode za javnu opskrbu dolazi nam iz podzemnih voda. Suša u podzemlju je nevidljiva, ali itekako zabrinjava

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 795
  • 79
  • 0

Ovih dana sigurno niste jednom čuli kako je nekome presušio bunar pa ne može navodnjavati svoje usjeve ili pak obavljati uobičajene poslove na imanju. Poštene kiše nije bilo mjesecima, a posljedice suše najvidljivije su na biljkama i niskim vodostajima rijeka. No, ono što nas posebno treba zabrinuti je to da se aktualna suša odrazila i na razine podzemnih voda koje zbog svoje zaštićenosti i kvalitete predstavljaju najbolji izvor vode za piće.

Naime, u Hrvatskoj čak 83 posto vode za javnu opskrbu dolazi iz podzemnih voda.

Državni hidrometeorološki zavod u svom ptiopćenju piše kako se kvaliteta i količina podzemnih voda prati pijezometarskim bušotinama (odnosno zdencima malog promjera) na kojima se mjeri njihova razina, a DHMZ kroz mrežu 703 hidrološke postaje istražuje, analizira i prati ovaj nezamjenjiv i dragocjeni resurs.

Informacije koje su iznijeli ovih dana ne ulijevaju nadu. 

Novi apsolutni minimumi 

Šest hidroloških postaja podzemnih voda, dvije uz rijeku Savu, u okolici Zagreba (Borovje, Mičevec) te četiri postaje uz rijeku Dravu (Repaš, Gornja Šuma, Gornji Miholjac, Čađavica), ukazuju na opadanje razine podzemnih voda tijekom lipnja i srpnja 2022. te sugeriraju kako će se taj trend nastaviti i u mjesecima koji dolaze.

Na postaji Gornji Miholjac već su u lipnju zabilježeni novi apsolutni minimumi razine podzemne vode (RPV). Dosadašnji je iznosio 103,08 m n.m., a izmjeren je 6. 12. 1990. Tijekom lipnja 2022. je iznosio 103,07 m n.m., a srpnja 102,84 m n.m. "To ukazuje da je apsolutni minimum RPV niži za 24 cm te se očekuje, obzirom na aktualne sušne prilike, da će nastaviti padati", upozoravaju. 

Razine podzemnih voda na sva četiri dravska pijezometra bile su ispod mjesečnih srpanjskih minimuma za referentno razdoblje 1991. - 2020. i to 12 cm na Repašu, 13 cm na Gornjoj Šumi, 57 cm na Gornjem Miholjcu i 37 cm na Čađavici gdje je i u lipnju bila ispod prosječnih lipanjskih.

Na Borovju je izmjerena RPV 2 cm niža od mjesečnog minimuma za referentno razdoblje 1991. – 2020. s vjerojatnim nastavkom opadanja.

Važno je istaknuti da je na svim ovdje prikazanim hidrološkim postajama (izuzev Mičevca) tijekom srpnja 2022. izmjerena razina podzemnih voda ispod mjesečnih minimuma razdoblja 1991. - 2020.

Suša u podzemlju 

Pojašnjavaju da podzemne vode u inertnim aluvijalnim vodonosnicima središnje, sjeverne i istočne Hrvatske (tj. oko Save i sjeverno od nje) primarno ovise o podzemnom dotoku, površinskim vodama koje već dulje vrijeme bilježe minimume i o oborinama. U njima se suša duže razvija, ali i duže traje zbog sporijeg tečenja podzemljem. Njihovi minimumi u tom su dijelu Hrvatske bilježeni uglavnom krajem ljeta i tijekom jeseni.

Prognoza za jesen ne obećava mnogo - možemo li očekivati oborine?

"No, prikupljeni podaci za lipanj i srpanj 2022. pokazuju kako se suša razvija, ne samo na površini, nego i u podzemlju. Iako nevidljiva, ništa manje zanemariva", poručuju u DHMZ-u. 


Tagovi

Podzemne vode Suša Niska razina Opskrba vodom Apsolutni minimum DHMZ


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.