Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mine u polju
  • 15.10.2019. 12:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Stari Pavljani, Prespa

U usjev podmetnute bombe, kombajn pri žetvi aktivirao eksploziju!

Netko je općeopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život i imovinu 66-godišnjeg vlasnika. U tijeku je kriminalističko istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja.

Foto: TopVectors@Depositphotos/USDA@Flickr
  • 4.682
  • 266
  • 0

Da se nerijetko na polju otkrije poneka zaostala minsko-eksplozivna naprava, ne samo iz Domovinskog već i 2. Svjetskog rata, nije rijetka vijest. Međutim, ono što je zabilježila Policijska uprava Bjelovarsko-bilogorska, itekako je šokantno. 

"Netko je na poljoprivrednom zemljištu između Starih Pavljana i Prespe postavio eksplozivne naprave koje su detonirale kada ih je zahvatio kombajn prilikom žetve usjeva, čime je izazvao eksplozije odnosno općeopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život i imovinu 66-godišnjeg vlasnika. U tijeku je kriminalističko istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja", navodi policija. 

Isti dan doznali smo i za šokantan početak dana u obitelji Balić iz Ilače. Naime, u vlastitom su dvorištu pronašli ručnu bombu. Ostavljenu pod okriljem noći tik uz ulaznu kapiju.

Jedan od ukućana, mladi poljoprivrednik i agronom, javnosti poznat po proizvodnji češnjaka, Marijan Balić je u šoku, a čitav slučaj odmah je prijavio policiji. 'Na ovom dvorištu igra se moje dijete staro tek godinu i pol, zamislite da je ono uzelo bombu?!'

Zbog zakupa zemlje ostavili mu upozorenje - ručnu bombu u dvorištu!?

Podsjećamo, u travnju ove godine kod obavljanja radova u Paulin Dvoru kod Osijeka u prijepodnevnim satima, djelatnici osječke tvrtke iskopali su projektil tijela bestrzajnog topa.

Istoga dana, priopćila je Policijska uprava osječko-baranjska, također u prijepodnevnim satima, građanin je u polju u blizini Darde izorao tromblonsku minu.

U susjednoj županiji, pak, Brodsko-posavskoj, građanin s područja Općine Cernik, u utorak je čisteći staju pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju. Kako su naveli tad iz policije, na mjesto pronalaska upućeni su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, koji su utvrdili da se radi o ručnom bacaču raketa RBR M80 64 mm, a koji su preuzeli na siguran način.

Policija svako malo podsjeća građane na još uvijek aktualnu Akciju "Manje oružja – manje tragedija“ u okviru koje mogu policiji dragovoljno predati oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo, bez straha da će biti kažnjeni.

"Najvažnije je da građani ne donose sami ubojita sredstva, već odmah pozovu policiju na broj 192. Također pozivom na broj telefona 08008892, može se dobiti više informacija u vezi spomenute akcije", pozivaju iz policije.

No, sudeći prema događaju iz Bjelovarsko-bilogorske županije, neki, očito, ne slušaju apele. 


Tagovi

Eksplozivna naprava Policija Eksplozija Žetva Kombajn


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?