Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna proizvodnja
  • 05.02.2016. 10:30

Vlada RS o zaštiti domaće agrarne proizvodnje

Vlada Republike Srpske je usvojila Informaciju o aktuelnim pitanjima u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora.

Foto: pixabay.com
  • 147
  • 9
  • 0

Vlada Republike Srpske je usvojila Informaciju o aktuelnim pitanjima u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora. Stava je da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima s EU, a u vezi tradicionalne trgovine s Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor Republike Srpske i BiH u cjelini, te da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost, treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU.

Održan sastanak sa predstavnicima agrarnog sektora

U Vladi Republike Sprske ističu da inzistiraju kod nadležnih organa na nivou BiH da preduzmu aktivnosti na primjeni mjera koje će doprinijeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora. Ovim su potvrđeni stavovi izneseni na radnom sastanku koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnose i Ministarstvom trgovine i turizma, organizovalo 26.januara, sa svim predstavnicima agrarnog sektora, a povodom razgovora o potencijalnim mjerama za unapređenje spoljno-trgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje.

Brojne su mjere za zaštitu domaće proizvodnje

Mjere za unapređenje spoljno-trgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje koje su navedene u Informaciji su: uvođenje prelevmana na osnovu Zakona o spoljnoj trgovini, revidiranje tarifnih kvota, koje je BiH otvorila jednostrano, među kojima su i kvote za svinjsko meso i šećer, o kojima se još može pregovarati, kao i uspostavljanje tržišno-informativnog sistema, preciznije definisanje tarifne oznake "ostalo". Obuhvaćene su i mjere za unapređenje rada graničnih organa, među kojima su uvođenje obaveznog mjerenja poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, uvođenje pojačanih kontrola i povećanje uzimanja uzoraka na uvezene pošiljke na pet odsto, te suzbijanje nelegalnih radnji na graničnim prelazima. Među navedenim mjerama su i usvajanje pravilnika o tržišnim standardima za voće, povrće i ostale proizvode biljnog i animalnog porijekla, te pokretanje postupka utvrđivanja porijekla sirovina u zemljama izvoznicima radi sprečavanja eventualnog reeksporta.

Foto: pixabay.com


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Vlada RS Zaštita domaće proizvodnje Agrarni sektor Tržišni standardi Izvoz Reeksport