Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 15.10.2020. 15:00

Zabranjen uvoz kornišona iz Makedonije zbog povećanog sadržaja pesticida

U analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo preparata za zaštitu bilja, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Foto: Bigstockphoto/tesdei
  • 82
  • 275
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvoznika sa sjedištem u Distriktu Brčko zabranila je uvoz pošiljke krastavca kornišona porijeklom iz Makedonije, u količini od 800 kilograma. Razlog je povećani sadržaj pesticida, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS. 

Prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka hemijskih sredstava. Na osnovu Izvještaja o izvršenoj analizi izdatog od strane Instituta za vode u Bijeljini, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo štetnih materija, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke i naloženo uništavanje pod nadzorom nadležnog organa vlasti.

Zabranjen uvoz breskvi iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida

Podsjećamo da je početkom prošlog mjeseca fitosanitarna inspekcija zabranila i uvoz breskvi iz Turske zato što je u pošiljci bio povećan sadržaj pesticida "melathion" dok je u avgustu zabranjen uvoz grožđa porijeklom iz Albanije, u količini od 12.426 kilograma, usljed povećanog sadržaja hlorpirifosa


Tagovi

Zabrana uvoza Pošiljka krastavaca kornišona Ostaci pesticida Fitosanitarna inspekcija Hrana biljnog porijekla Ostaci pesticida


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]