Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 22.03.2021. 18:00

Zaraženo 16.000 svinja u Poljskoj: Njemačka diže ograde uz granicu

Na zapadu Poljske, na farmi od gotovo 16.000 svinja došlo je do izbijanja afričke svinjske kuge. Sve životinje moraju biti usmrćene.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 253
  • 411
  • 0

U Poljskoj je prvi puta ove godine došlo do izbijanja afričke svinjske kuge (ASK). Slučaj je potvrđen u blizini mjesta Niedźwiady u provinciji Lubusz, na zapadu zemlje, a na farmi je zaraženo gotovo 16.000 svinja.

Prema propisima, u krugu od 10 kilometara oko gospodarstva postavljena je sigurnosna zona, a u njoj se nalazilo ukupno 15.938 svinja koje moraju biti usmrćene, javlja pigprogress.

Otkako je 2014. godine epidemija ASK-om započela u toj zemlji, ovo je druga po veličini farma koja zbog te bolesti mora biti ispražnjena. Prva je ona iz Niedoradza, s 24.000 životinja, a gdje je do zaraze došlo u ožujku 2020.

U Poljskoj je dinamika ove bolesti i dalje zabrinjavajuća. Od kada je prvi puta otkriven, virus je pronađen na 341 različitom mjestu. U 2020. je izbio na ukupno 103 gospodarstva, što je najveći zabilježen broj u godinu dana. 

Kako bi spriječila širenje virusa iz Poljske, Njemačka je krenula s gradnjom trajne ograde paralelno uz riječnu liniju Odra-Nisa, a završena i još jedna takozvana bijela zona. Riječ je o koridorima širine pet kilometara izgrađenima oko središta zaraze. Kada se u njima zadrže bolesne svinje, lovci ih usmrte, čime se želi spriječiti da se virus širi iz zaraženih u nezaražena područja.

Druga bijela zona izgrađena je u okruzima Oder-Spree i Dahme-Spreewald, a dužine je 136 kilometara, kako bi se ogradilo područje 400 km2.

Dobre vijesti za njemačke svinjogojce

Prema pigprogressu, broj pronađenih zaraženih divljih svinja u toj je zemlji premašio onaj u Belgiji. I dalje ih je najviše u okrugu Brandenburg, njih 768 od ukupno 835.

Za njemačke proizvođače svinjskog mesa dobra je vijest da Vijetnam ponovno dopušta uvoz njihove svinjetine. U tu su zemlju države članice Europske unije prošle godine izvezle čak 95.000 tona svinjskog mesa, a iz Njemačke gotovo 20.000 tona. Stoga njemačka vlada pokušava uvjeriti treće zemlje da prihvate politiku regionalizacije, što u osnovi znači da prisutnost ASK u jednoj državi ne znači da je raširena u cijeloj zemlji.

Singapur također prihvaća tu teoriju, a i Tajland je odlučio da neće produžiti zabranu. S Brazilom, Argentinom, Južnom Afrikom i Južnom Korejom dogovorene su određene iznimke, a pregovori s Kinom još uvijek traju.

Zabilježen je i oporavak cijena u Njemačkoj, a trenutno se kreću od 1,50 do 1,64 eura po kilogramu, piše agrarheute. Najveće su pak evidentirane u Španjolskoj i iznose 1,79 €/kg, dok su najniže i dalje u Belgiji, a ondje kilogram košta 1,38 eura. 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Poljska Njemačka Cijene Ograde


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]