Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 06.04.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Semeljci

Zemlju žele i veliki i mali: Na natječaj za 2.300 hektara dobili 3.500 ponuda

Nitko nije izuzet i uopće ne želim da se moje ime spominje u kontekstu kojim se nešto prejudicira, reagira načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević na medijske natpise da bi "veliki" mogli biti izbačeni iz natječaja.

Foto: Martina Popić
  • 3.529
  • 806
  • 0

"Natječaj je u tijeku i nitko nije izuzet, izbačen", reagira načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević na medijske natpise koji su ovih dana uzburkali vodu, a prema kojima bi, kako je objavio net.hr, iz natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta mogle biti izuzete ponude Osatina Grupe zbog "manjkave dokumentacije".

"Uopće ne želim da se moje ime spominje u kontekstu kojim se nešto prejudicira. Kada sve ponude budu unesene u sustav i donesemo odluku, tada ću moći komentirati", kaže nam.

Potvrđuje da je objavljen natječaj za 2.316 hektara odnosno 123 proizvodno-tehnološke cjeline (PTC) i to zemljišta koje u zakupu imaju OPG-ovi s područja općine, a kojima su istekli desetogodišnji ugovori još 2013. godine. Do sada su im produžavali ugovore o privremenom korištenju po dvije godine.

Ova Općina u Đakovštini raspolaže s oko 3.650 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, 300-ak ha je još u važećim ugovorima OPG-ova, a nešto manje od 400 ha u koncesiji na 30 godina imaju Osatina Grupa te blizu 600 ha Berak d.o.o. Semeljci, koji je u vlasništvu osječkog Žita.

Za pravne osobe još 2007. raspisan natječaj

Naime, još 2001. godine, kada su prvi put dobili zemlju u raspolaganje, imali su oko 4.200 ha državnog zemljišta.

Za pravne su osobe ostavili 25 posto zemljišta, a riječ je o 1.000 ha koje su dobili Berak i Osatina u natječaju kojeg je raspisalo Ministarstvo putem koncesija 2007. godine i prema kojem im ugovori važe još 16 godina. S druge strane, prodali su oko 300 ha još 2002. godine OPG-ovima i to u Vrbici jer je tamo bila provedena komasacija pa je zemljište bilo uređeno, a oko 300 ha je tijekom ovih godina vraćeno vlasnicima kojima je oduzeto za vrijeme bivše države.

Sad, na navedeni natječaj za zemljište kojim gospodare OPG-ovi kojima je istekao ugovor, javili su se oni, ali i pravne osobe čiji ugovori za gore navedena zemljišta, kako smo naveli, važe još 16 godina, s 10 ponuda pravnih osoba povezanih s Osatina grupom i tri ponude pravnih osoba iz grupe Žito Osijek. Zbog Zakona koji je na snazi, ali i uvjeta donesenih u Pravilniku za provedbu natječaja javilo im se i desetak ponuditelja koji nisu s područja Općine, također na svih 123 proizvodno-tehnološke cjeline (PTC).

"Dakle, na natječaj je stiglo 140 kuverti s ponudama, u nekima samo na nekoliko PTC, u nekima na dvadesetak, u nekima na pedesetak, a dosta njih i sa 123 ponude, sveukupno oko 3.500 ponuda", ističe načelnik.

Vezano uz samu dodjelu zemljišta, pojašnjava, one koje imaju svu dokumentaciju iz koje je razvidno na koju PTC se odnosi i sve drugo što je propisano Pravilnikom, unosi se u posebnu tablicu koja je složena sukladno prioritetima propisanim člankom 36. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Svaki OPG može dobiti najviše 60 hektara

"Kada sve bude čisto uneseno u tablicu, sustav će nam izbaciti najbolje ponuditelje na svakoj pojedinoj PTC", navodi i otklanja mogućnost da to bude prije skorih lokalnih izbora u svibnju, ali i da će Povjerenstvo raditi svoj posao neovisno o njima i dostaviti prijedlog Odluke o odabiru najboljih ponuditelja sljedećem sazivu općinskog Vijeća jer će se postojeće raspustiti pa će ovaj obimni posao završiti netko drugi.    

Nadalje, kaže, pozivaju one koji su odabrani da izaberu PTC koje žele, a na kojima su najbolji ponuditelji, do površine od ukupno 60 ha jer je toliki maksimum. Zatim na preostalim PTC-ima dobivaju sljedećeg najboljeg ponuditelja koji odabire istim načinom česticu i tako dalje dok konačno sve nisu pokrivene najboljim ponuditeljima do maksimalno 60 ha po svakom OPG-u.

Ipak, smatra da treba reći da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će sada doživjeti 20. izmjenu, manjkav. Pokazuje to broj ponuda koje su im pristigle, ali i činjenica da će se u novom mijenjati tek stavka u kojoj više neće biti riječi "stočar" odnosno navedeno da oni imaju prednost.

"Natječaj kaže i da se mora navesti postoji li dug za zakup, no ne mora se dostaviti dokaz. Treba i navesti postoje li sudski sporovi protiv ponuditelja, ali ne treba donijeti potvrdu sa Suda. Nema ni jamčevine. Vi danas ne možete ni polovni bicikl u policiji kupiti bez ostavljanja jamčevine, a za zemlju se možete natjecati", objašnjava načelnik.

K tome, dodaje, stvari su posložene tako da se za zemlju koja je bila u zakupu OPG-ovaca mogu javiti i pravne osobe, a što primjerice na natječaju iz 2007. nije bilo moguće. Za 1.000 hektara mogli su konkurirati samo "veliki", ne i mala poljoprivredna gospodarstva. 

Bez komentara iz Osatine

Komentar smo pokušali dobiti i iz Osatine, ali iz sjedišta tvrtke dobili smo kratku poruku da će se njezin vlasnik i predsjednik Uprave Mirko Ervačić, javiti ako "bude imao interesa". Inače, tvrtka je to čije je sjedište u Ivankovu i koja ima čak 12.500 muznih krava na tri farme. Osnovana je 1993. grupacija danas broji 1.100 zaposlenih, a njihove smo kapacitete posjetili 2018. godine, kada su prvi put ugostili međunarodne agrarne novinare.

Naravno, odgovor smo potražili i u Ministarstvu poljoprivrede, iz kojeg su nam kratko odgovorili da im je Odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup Općina Semeljci dostavila 23. studenog 2020 godine. Nakon što im dostave Odluku o izboru najpovoljnijih ponuditelja, mogu se očitovati o detaljima natječaja. Preduvjet za raspisivanje natječaja za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljište, podsjetili su, je donošenje istog od strane JLS te suglasnost Ministarstva na predmetni Program raspolaganja. Do sada je izdano 316 suglasnosti.

U Ministarstvu drže da su izmjenama i dopunama, sada već dvadesetim, Zakona o poljoprivrednom zemljištu izvršene korekcije koje će poboljšati njegovu primjenu, ubrzati raspolaganje, omogućiti dodjelu zemljišta onim korisnicima koji će se na državnom poljoprivrednom zemljištu baviti proizvodnjom koja stvara dodanu vrijednost te će se uspostaviti efikasnija kontrola korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od nacionalnog interesa.

No, do prije godinu dana, dakle, pune dvije godine od stupanja na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, samo su dvije općine, Oprtalj u Istri i Sv. Ivan Žabno u Zagorju dobile "zeleno svjetlo" za njegovo provođenje. 

Autori: M. Petković/Ž. Rački-Kristić


Tagovi

Državno zemljište Natječaj Općina Semeljci Grga Lončarević Osatina


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.