Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saniranje šteta
  • 25.04.2022. 17:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stolac

Životinje predosjetile zemljotres u Stocu, oštećeno desetak štala

Na poljoprivrednim gazdinstvima nema većih šteta, u službi civilne zaštite prijavljeno je desetak oštećenih objekata. Službe su, kažu nam, na terenu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 193
  • 17
  • 0

Desetak poljoprivrednih objekata oštećeno je prilikom niza zemljotresa u Stocu, od kojih je najjači bio onaj u petak navečer od 5,6 stepeni po Rihteru. Kako su naveli iz Civilne zaštite, građani još uvijek prijavljuju štete, no nema većih kada je riječ o poljoprivrednim gazdinstvima. 

"Ne znamo tačne informacije, ali otprilike oko desetak poljoprivrednih objekata je oštećeno, ekipe su na terenu, preciznije podatke bi trebali imati u narednim danima", kazali su nam iz stolačke civilne zaštite. 

Službe na terenu

U ovom gradu je proglašeno stanje prirodne nepogode. Prilikom potresa došlo je do velikih šteta na javnim, privrednim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima. Stvarno stanje tek treba utvrditi. Formirana je komisija koja je već 3 dana na terenu, saniraju nastalu štetu i utvrđuju stanje na objektima. 

"Službe su na terenu, šteta se popisuje, još uvijek nemamo sve podatke. Do ovog trenutka nam se niko od poljoprivrednika nije javio", kazali su iz gradske uprave. 

Vlasnik Zemljoradničke zadruge "Agrocentar", Dženan Obradović, kaže da je u stalnoj komunikaciji s poljoprivrednicima, oštećenja su kako navodi sitnija. 

"Ljudi imaju stare štale, napravljene prije 70 godina, šta možete očekivati, normalna su neka oštećenja na krovovima, nije bilo nikakve veće štete", kaže Obradović, dodavši da su više štete proizvođačima nanijeli vjetrovi od prije deset dana kada su stradali plastenici i krovovi. 

Napukli zidovi

Životinje su kažu predosjetile i ovaj zemljotres, psi nikada jezivije nisu zavijali, opisuju mještani. Stočani ističu da se uslijed stradanja njihove sugrađanke, Elmire Sefo (27), niko nije pretjerano obazirao na materijalne štete. Dosta je kažu napuklih zidova i porušenih odžaka, ali se već radi na sanaciji.

"Na zemljištu nema šteta, nije nigdje ništa popucalo. Ja sam upravo u voćnjaku, sređujem smokve i sve je uredno. Ova godina bi trebala biti dobra po pitanju proizvodnje", kaže Dženan Elezović, vlasnik Stolačke magaze, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom domaćih proizvoda. 

Rifet Obradović bavi se vinogradarstvom, zasade ima na oko 100 dunuma i hladnjaču, kaže da nikakve štete nije pretrpio u potresu. 


Tagovi

Stolac Zemljotres Dženan Elezović Rifet Obradović Dženan Obradović Agrocentar Poljoprivreda Štete


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.