Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financijska pomoć
  • 26.10.2015. 09:00

Županija pomaže Levanjskoj Varoši sa 140 tisuća kuna

Stanovnici općine Levanjska Varoš, jedni su od onih koji na svojoj koži itekako osjećaju svu težinu seoskog života. Nemaju pitke vode, većina cesta je neasfaltirana, a do novaca se teško dolazi.

Foto: TZ Osječko-baranjska
  • 164
  • 18
  • 0

Čelni ljudi Osječko-baranjske županije potpisali su Ugovor o pomoći općini Levanjska Varoš. Temeljem njega, spomenutoj će općini iz županijskoga proračuna biti isplaćeno 140 tisuća kuna. Novac će općini dobro doći, no niti približno neće biti dovoljan za rješavanje svih problema. Mještane, njih nešto više od tisuću, koji žive u 11 naselja, uključujući i općinsko središte, posjetio je i župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić.

Najveći problem je nedostatak vode

Općinski načelnik Slavko Tidlačka kazao je da nije zadovoljan što previše državnog novca ostaje u Zagrebu i ne dolazi do malih mjesta. Napomenuo je kako je ljude i onako teško zadržati na selu, a kad mjestima nedostaje i one osnovne infrastrukture, to je gotovo nemoguće. A među najvećim problemima stanovnika ove općine je nedostatak vode. Mještanin Boško Šobačić pojasnio je kako u selu postoji bazen iz kojega svatko sebi kući vozi vodu. I tako gotovo šest mjeseci svake godine. Bunari presuše tokom sušnih ljetnih mjeseci, no iako je ono sad iza nas, vode još uvijek nema, budući da je upija isušena zemlja. I bit će, kaže, dobro, ako se stanje popravi do Nove godine. Pa taman, kad se voda napokon pojavi u seoskim bunarima i regulira opskrba, dođe slijedeće ljeto i opet sve ispočetka.

Kilometri neasfaltiranih cesta

Županija pomaže koliko može, no općinama treba dati više novca koji je centraliziran u Zagrebu.

Stanovnici bi rado vidjeli i asfalt na nekoliko kilometara dugoj Tucaničkoj cesti koja vodi do mjesta Paučje. Koliko će mještana, od sadašnjih 50-ak, to i doživjeti, teško je reći, no sigurni su da bi asfalt bio dobar vjetar u leđa i tamošnjem turizmu, jer se u blizini nalazi jezero Borovik.

Tim novcem će se financirati i izrada potrebne dokumentacije za dobivanje lokacijske dozvole vodocrpilišta Breznica Đakovačka.

Županija je novčano pomogla i u rekonstrukciji ceste od Levanjske Varoši do Breznice, kao i one kroz samu Breznicu. Naime, poplave u Breznici nisu bile rijetkost, pa su sada izgrađeni i odvodni kanali uz cestu, što će, nadaju se mještani, a prenosi portal republika eu ubuduće spriječiti plavljenje kuća i dvorišta.

Foto: TZ Osječko-baranjska


Tagovi

Osječko-baranjska županija Ugovor Pomoć Levanjska Varoš Vladimir Šišljagić Slavko Tidlačka Zagreb Mala mjesta Infrastruktura Nedostatak vode Boško Šobačić Bazen Bunari Nova godina Asfalt Paučje Jezero Borovik Mrtvačnice Dom kulture Loka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.