Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 13.06.2020. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Gdje se to uzgaja kvalitetan domaći krompir?

Na našim prostorima postoji veliki prirodni potencijal za proizvodnju krompira, ipak važni preduslovi su pravilan odabir sorti, kao i sigurno tržište za plasman proizvoda.

Foto: Depositphotos/pakhomava.gmail.com (ilustracija)
  • 217
  • 20
  • 0

Na području USK ima poljoprivrednika koji se već duži niz godina uspješno bave proizvodnjom povrća i postižu zavidne rezultate. Jedan od njih je i Ekrem Zulić, iz sela Ripač, iz okoline Bihaća.

Za vrijeme proljetne sjetve posijao je je krompir na plodnom zemljištu pored rijeke Une, na 16 dunuma zemljišta, a sjeme je kako kaže nabavio iz Nizozemske, koja je među proizvođačima najkvalitetnijeg sjemenskog krompira na svijetu. Smatra da ukoliko vrijeme bude odgovarajuće, urod će biti bogat.

Ne gajiti ga do 4 godine na istom mjestu

"Očigledno je da su vremenski uslovi do sada pogodovali krompiru. Bilo je dovoljno vlažnosti, što je povoljno uticalo na cvjetanje i razvoj krtola pa nadamo se da će i dalje biti takve prilike", navodi ovaj poljoporivrednik.

Pored krompira, vrijeme je odgovaralo i razvoju štetočina i biljnih bolesti, koje su napadale najčešće stabljike pa je to samo podstaklo početak tretiranja protiv štetočina, u cilju očuvanja kvaliteta uroda i visine prinosa,  kako navode Nezavisne.

Krompirova zlatica veće štete pravi u toplijim godinama - kako ih suzbijati?

"Kod uzgoja ovog povrća, treba voditi računa da on na isto mjesto ne dođe najmanje tri do četiri godine jer će se na taj način najbolje spriječiti razvoj bolesti. U tom periodu poželjno je na parcelama saditi drugo povrće", pojašnjava Zulić.

Bakteriozna oboljenja ne mogu se u potpunosti iskorijeniti, ali se na njihovo smanjenje može značajno uticati pravilnom primjenom odgovarajućih agrotehničkih mjera.

Dobro došle i subvencije od grada

Na našim prostorima postoji veliki prirodni potencijal za proizvodnju krompira, ipak važni preduslovi su pravilan odabir sorti, kao i sigurno tržište za plasman proizvoda.

 Ograničavajući faktor je pri tom relativno visoka cijena sjemenskog materijala. Jedan od načina kako su poljoprivrednici ovog kraja to rješavali je Javni poziv grada Bihaća ove godine za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Na taj način je i Zulić obezbjedio potrebna finansijska sredstva i uspjeo zasaditi i tri puta veće površine nego što je to do sada radio.

Zašto i kada se zagrće krompir?

"Proizvodnja zahtjeva da se proizvođači njoj posvete od jutra do mraka, pogotovo za vrijeme vgetacijskog razvoja usjeva. Biljke moraju biti snabdjevene dovoljnim količinama hranjivih materija i vode. Takođe, neophodno je tlo održavati u čistom stanju, bez korova i štetočina koje se javljaju u ovom periodu", zaključuje ovaj povrtar.

Pored krompira, Zulić se bavi i uzgojem drugog povrća. Kako sam ističe, zadovoljan je proizvodnjom graha, paprike, paradajza, lubenice i dinje.

U 2020. godini, ukupna sredstva koja je budžet grada Bihaća izdvojio za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje iznosio je 230.000 KM.


Tagovi

Uzgoj krompira Ekrem Zulić Sjemenski materijal Razvoj krtola Bakteriozna oboljenja Prirodni potencijal Visoka cijena Subvencije za proizvodnju


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]