Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusna muha
  • 15.04.2014. 15:14

Kako učinkovito suzbiti kupusnu muhu?

Od kemijskih mjera zaštite najučinkovitije je rasipanje granuliranog insekticida FORCE 1,5 G u vrijeme sadnje

  • 2.216
  • 110
  • 0

Kupusna muha (Delia radicum) se smatra jednim od najopasnijih štetnika na kupusu, cvjetači i kelju. Posebno je opasna prva generacija, a najčesće ima tri generacije tijekom jedne vegetacije.

Ličinke kupusne muhe

Muhe prve generacije započinju let u travnju, a kasnije generacije krajem lipnja i u kolovozu. Ove godine prva polaganja jaja bilježimo već početkom travnja, što je značajno ranije od predhodnih godina. Prošla godina također je bila karakteristična te smo zbog tople i suhe jeseni imali štete od kupusne muhe i tijekom listopada.

Štete od kupusne muhe

Ženke polažu jaja na korijenov vrat ili prizemni dio stabljike kupusa. Larve se ubušuju u korijen i stabljiku zbog čega mlade biljke propadaju, a starije zaostaju u razvoju. Kod jakog napada može značajno prorijediti sklop.

Kako suzbiti kupusnu muhu?

Od kemijskih mjera zaštite najučinkovitije je rasipanje granuliranog insekticida Force 1,5 G u vrijeme sadnje.

Djelovanje će biti učinkovito samo ako se Force deponira u redove veoma plitko u zoni korijenova vrata gdje muha polaže jaja.

Za pravilnu primjenu najbolje je koristiti deponatore na sadilicama. Ako deponatori polažu granule duboko u zemlju, izostati će učinak insekticida na ovog štetnika. Kasnija primjena insekticida protiv gusjenica sovica i lisnih uši s insekticidom Karate Zeon može djelomično uništiti muhu ako je aktivna u vrijeme prskanja. Rezultati budu zadovoljavajući pri prskanju u bloku sa kratkim razmacima.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Kupusna muha Force 1 5 G Karate Zeon Kupus Cvjetača Kelj Insekticidi Suzbijanje kupusne muhe


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]