Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici bilja
  • 19.02.2023. 09:00

Krompirov moljac je značajna štetočina, aktivan je u ovom periodu

Kod čuvanja manjih količina krompira u skladištu preporučljivo je staviti ga u gajbe sa slamom, pijeskom ili piljevinom

Foto: Gordana Nastić
  • 327
  • 36
  • 0

Iako je najpoznatija štetočina krompira krompirova zlatica, značajne štete pričinjava i krompirov moljac, Phthorimaea operculella. Kod nas je više prisutan u Hercegovini, mada ga sve više ima i u Bosni u odnosu na raniji vremenski period.

Ova štetočina pričinjava štete kako u polju, tako i u skladištu. Leptir je smeđožute boje raspona krila 10 do 15 mm. Gusjenica je bjeličasta dužine do 12 mm. Razvija se na krompiru, a šteti i drugim biljkama iz porodice Solanacea. Imago prezimljava u skladištu i na temperaturi iznad 8oC izlijeće.

Zavlači se pod koru

Iako se ubraja u skladišnu štetočinu imago oštećuje i vegetativni dio biljke, ženka odlaže jaja na lišće, a larva razvoj nastavlja u listu minirajući ga. Tokom razvoja prelazi kroz stablo u gomolj zavlači se pod koru i pravi dublje i pliće hodnike. Na taj način pričinjava štetu nakon čega je gomolj sklon truljenju i propadanju i kao takav gubi tržišnu vrijednost. Ova štetočina u skladište može doći i kroz vrata, prozore i druge otvore te direktno zaraziti gomolj.

Štetočina u skladište može doći i kroz vrata, prozore i druge otvore (Foto: Foto: Depositphotos/Grigorenko)

Zaštita u polju se rijetko provodi. Mjere se odnose na preventivu, a to podrazumijeva da se prije unošenja krompira u skladište na prezimljavanje, prostorije dobro očiste i dezinfikuju pri čemu se vrši tretiranje zidova i podova nekih od dozvoljenih insekticida, obavezno vodeći računa o radnoj karenci koja podrazumijeva minimalno dva ili više dana zavisno od primijenjenog preparata tj. o broju dana koji treba da prođe od tretiranja do unošenja robe u objekte.

Prije sadnje krompira obavite mjere zaštite od bolesti i štetočina

Na prozore je preporučljivo staviti mrežice kako bi se spriječilo ulaženje ovog insekta pri skladištenju. Treba voditi računa da se u objekat unosi samo zdrav gomolj i neoštećen mehanički prilikom vađenja jer na takvom lakše dolazi do zaraze,. Nikako se ne preporučuje tretirati direktno gomolj u skladištu nekim od insekticida.

Lov imaga

Kad se cima kod krompira osuši treba ga vaditi, ne dozvoliti da dugo bude na zemlji ili u zemlji. Larva može dospjeti na gomolj i direktno u slučaju gdje su primjetni otvori u tlu prilikom suše. Jedna od mjera zaštite je postavljanje feromonskih klopki u polju pri čemu se love imaga krompirovog moljca i sprečava polijeganje jaja na list, a tim i oštećenje.

Kod čuvanja manjih količina krompira u skladištu preporučljivo je staviti ga u gajbe sa slamom, pijeskom ili piljevinom vodeći računa da temperatura u objektu bude ispod 10 stepeni, jer na nižim prestaje razvoj štetočine.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Krompirov moljac Zaštita krompira Insekticidi Skladištenje krompira Phthorimaea operculella Leptir


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97