Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sustavi za navodnjavanje
  • 23.07.2013.

Navodnjavanjem do uspješnih prinosa

Navodnjavanje je najvažniji faktor rasta biljaka. Osnovna svrha navodnjavanja je nadomjestak tekućine koju biljka upija kroz korijen i lišće a gubi isparavanjem tla i cijeđenjem tla. Nadomjestak tekućine je neophodan ako se želi očuvati ravnoteža vlažnosti i hranjivosti zemlje koja je bitna za život biljaka

Foto: Pšeno.hr
  • 1.111
  • 97
  • 0

Zašto je potrebno navodnjavati? Odgovor leži u nedostatku padalina tijekom godine koje su nužne za uspješan rast biljaka, a kojih nema dovoljno.

Navodnjavanje podrazumijeva agrotehničku mjeru kojom se korijen zasađene kulture opskrbljuje potrebnom količinom vode, regulirajući vodni, zračni i toplinski režim tla, te i ishranu biljaka. Ujedno se sustavima za navodnjavanje osigurava i mikrobiološka aktivnost i rad kišnih glista.

U Hrvatskoj nažalost navodnjavanje nije zastupljeno u onoj mjeri kojoj bi trebalo biti. Sve je više područja Hrvatske pogođeno sušom, a najbolji način „doskočiti“ problemu su upravo sustavi za navodnjavanje. Osim što osigurava potrebnu količinu vode, pravilnim navodnjavanjem se ujedno potiče vegetativni rast, intenzitet fotosinteze, povećanje priroda i kvalitete uroda.

Prilikom odluke o kupovini sustava za navodnjavanje potrebno je odrediti vrstu tla, njegovu dubinu, vodozračni režim i dostupnost hranjiva. Slijedeći korak je analiza vode koja se vrši u laboratoriju kako bi se mogao utvrditi kemijski sastav, pH, količina kalcija, natrija, klora i željeza koji, ukoliko su prisutni u većoj mjeri, mogu utjecati na funkcioniranje sustava za navodnjanje. Prilikom odluke o nabavci, potrebni su i klimatski podaci kao što je količina oborina, temperatura, vlaga i slično.Neizbježno je imati sustav izvor struje zbog odabira pumpe cjelokupnog sistema, upravljačke i fertilizacijske jedinice.

Na tržištu je moguće pronaći nekoliko sustava navodnjavanja, a najviše su zastupljeni sustavi „kap po kap“, navodnjavanje kišenjem i minirasprskivačima.

Navodnjavanje kapanjem predstavlja najracionalniju potrošnju vode u odnosu na ostale načine navodnjavanja. Navodnjavanje osigurava vodu iz sustava cijevi koje su postavljene uz zasađene biljke, bilo da je riječ o sadnicama ili odraslim voćkama. Metodom „kap po kap“ se najpreciznije može dodavati voda koja je tlu potrebna i ujedno je izvrsno za podizanje nasada, pruža mogućnost navodnjavanja u svim vremenskim prilikama, mogućnost ukapanja u tlo ali i mobilnost sa razvojem biljki.

Nedostatak ove vrste sustava je začepljenje kapaljki i zato je iznimno bitno napraviti analizu vode koja je ranije spomenuta u tekstu.

Navodnjavanje kišenjem omogućuje raspodjelu vode po zasijanoj površini u obliku kiše. Prednost je mogućnost upotrebe u različitim topografskim uvjetima, ne zahtjeva značajne pripreme na zemljištu, pruža mogućnost točnog doziranja i ekonomičnog korištenja vode sa mogućnošću prenošenja.

Ukoliko se odlučite na navodnjavanje miniraspskivačima, tada biste trebali znati da je ova metoda osjetljiva na vjetrovitim područjima i u područjima sa visokim isparavanjem vode. Njena prednost u odnosu na metodu „kap po kap“ je manja potreba za filtriranjem vode.

Za najbolju kontrolu sustava navodnjavanja najpouzdaniji je vodomjer. Omogućue kontrolu potrošene vode i može biti elektronički ili analogni. Korištenjem elektroničkog vodomjera pruža se mogućnost navodnjavanja po zadanom volumenu vode.

I za kraj je bitno spomenuti kontrolu sustava koja je potrebna kod svih složenijih sistema navodnjavanja. Cilj kontrole sustava je njegova pouzdanost, kontrola rada i smanjene radne snage koje može biti itekako značajno.

Kako ne biste imali nedoumicu gdje nabaviti odgovarajući sustav za navodnjavanje, predstavljam Vam nekoliko renomiranih tvrtki koje će Vam svojim uslugama i savjetima osigurati uspješnu kupovinu i kojima se možete obratiti za cijene željenog sustava za navodnjavanje.

Nezaobilazno je spomenuti neke od njih:

Ako još nemate vlastiti sustav, pravo je vrijeme da o njemu počnete razmišljati i odlučite se na kupovinu.

Foto: Pšeno.hr


Tagovi

Gardena Navodnjavanje "kap po kap" Navodnjavanje kišenjem Navodnjavanje minirasprskivačima Pšeno Gis impro Aquachem Agrico trade Liokom PMT d.o.o. Baranjski voćnjaci Trisa d.o.o.


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)