Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba paprike u plastenicima
  • 01.06.2017. 10:00

Paprika poranila, prva cijena podbacila

Dragomir Radonić Gašo iz Bok Jankovca kod Gradiške, isporučio je na tržište prvu ubranu papriku već u drugoj polovini maja, i odmah u startu je bio korak ispred konkurencije.

Foto: Boško Grgić
  • 6.078
  • 453
  • 0

U vlastitom plasteniku, površine 300 kvadratnih metara porodica Radonić zasadila je 1200 komada paprike babure, popularne sorte "Bibika". Biljke su u izvanrednoj kondiciji, a plodovi odišu jedrinom i prelijepim izgledom. Dragomir priznaje da je tek polovično zadovoljan.

"Zadovoljan sam urodom i kvalitetom paprike. Zanimljivo je da sam počeo berbu sedam dana ranije u odnosu na prethodnu godinu. Ali lani sam 1. juna prodavao papriku po 2 marke i 70 feninga, a ove godine su u startu 20 feninga jeftijie. Razlog je uvoz povrća iz Albanije. Neshvatljivo je da naši proizvođači nemaju prednost", kaže Dragomir Radonić, poznatiji kao Gašo.

Berba u plasteniku očekuje se do kraja septembra, a prema Dragomirovim procjenama kompletan urod bi trebao biti težak četiri tone.

"Prednosti plasteničke proizvodnje su veliki prinosi na malom prostoru, daleko veća zarada, dosta ranija berba i eliminisanje uticaja raznih nepogoda. Svjedoci smo žestokih padavina, grada i vjetrova minulih dana. Plastenik traži svakodnevno angažovanje, ali je isplativo porodično zanimanje", kaže Radonić.

U plasteniku promijenjen površinski sloj zemljišta

Radonići su uložili mnogo truda u podizanju plastenika, a zanimljivo je da su izmijenili kompletno zemljište, pošto je zemlja u ovom selu veoma kisela i teška za obrađivanje. Instaliran je i sistem za navodnjavanje "kap po kap", sve biljke su povezane i ni jedan posao ne kasni ni trenutka.

"Dovezao sam nekoliko kamiona zemlje iz supruginog kraja, zato je paprika ovako lijepa i rodna. Riječ je o veoma kvalitetnoj zemlji, nezagađenoj pesticidima i sa velikim postotkom humusa.Sve do sada je urađeno u skladu sa strukom, pa smo optimisti", kazuje Radonić.

Berba paprike odvija se svaki drugi dan, a Radonići sav urod plasiraju na lokalno tržište. Prepoznatljiv je po kvalitetu i svježini i po činjenici da nije prepun pesticida, poput uvoznog povrća sumnjivog kvaliteta..

Dragomiru i Slobodanki Radonić plastenik je veoma važan izvor finansiranja, pošto školuju sina na fakultetu u Banjoj Luci.

"Stariji sin nam je nedavno završio ekonomiju, mlađi će biti mašinac. Naše je da ih podržimo, a plastenička proizvodnja povrća je već dokazana formula za to", tvrde Dragomir i Slobodanka Radonić, nadaleko poznati povrtlari.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Bibika Dragomir Radonić Berba Kap Po Kap Slobodanka Radonić Paprile Babure Gašo


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.