Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tresetna mušica
  • 29.07.2021. 09:00

Tresetna mušica napada i rajčicu - jednom kada se pojavi u povrtnjaku, nije ju lako suzbiti

Poznata i kao šampinjonska mušica nije veliki štetnik rajčice, ali u uvjetima prenamnoženosti, može činiti štetu mladim biljkama, naročito njihovom korijenu.

Foto: Bojan Kecman
  • 972
  • 300
  • 0

Najveću štetu od tresetne mušice (lat. Bradysia spp. Diptera Sciaridae) trpi cvijeće i ukrasno bilje, ali i šampinjoni (nazivaju je i šampinjonskom mušicom) jer je vrlo teško suzbiti je insekticidima, ne samo zbog karence već i ostalih uvjeta koji su potrebni za njihov uzgoj. Uglavnom se u podrumima u kojima se uzgajaju ove gljive njeno suzbijanje vrši vrelom vodom, ali su šupljine u zidovima skoro uvijek dovoljne za preživljavanje ličinki.

Ako se treset koji se koristi u uzgoju šampinjona koristi u vrtovima, plastenicima i staklenicima, dolazi do njihove pojave i razvoja koji može napraviti problem povrtlarima. Ličinke izgrizaju korijen jer se zaoravanjem treseta u jesen ili proljeće, unose pri površini zemljišta ili u dublje slojeve, odnosno zonu korijenovog sistema. Odgovara joj da u periodu hranjenja ima dovoljno vlage. Ako je površinski dio suh, ishrana joj je otežana.

Dolazi do lomljenja stabljika

Također, ona napada rajčicu, jagode, ali i paprike. Događa se da se stabljika tog povrća odjednom polomi na prijelazu između stabla i površine zemljišta. Ako ste koristili treset u prihrani povrća, tj. prilikom sadnje, vrlo je lako da je to od ličinki koje su izgrizle korijen koji nije dovoljno jak i razgranat zbog čega dolazi do lakšeg pucanja stabljike, čak i ako nema mnogo plodova na njemu. Ovaj se štetnik može nalaziti i u stabljici.

Jednom kad se pojavi, teško  ju je suzbiti

Jaja u treset polažu mušice koje imaju prozirna krila, a ako su visoke temperature, ubrzava se razvoj iz jaja do mušice. Potrebno je oko 20 dana. Treba imati na umu da visoke dnevne temperature nisu povoljne za ličinke koje se, u tom slučaju, hrane noću.

Suzbijanje – ocat i začini

Jednom kada se pojavi u vrtu ili plasteniku, vrlo je teško suzbiti ju. Imajući u vidu da se štete manifestiraju na korijenu, suzbijanje ličinki nije lako. Može pomoći ocat sa devet ili 11 posto alkohola kojim se tretira površinski dio oko stabljike i ako ljuske od jaja unesete u zemlju, u zonu korijenovog sistema.

Stjenice ne podnose začine, otjerajte ih mentom, cimetom i češnjakom

Začini kao što su čili, biber, ljuta mljevena paprika i ocat kada se primjenjuju folijarno, doslovno će spržiti odrasle jedinke koje se nalaze na površini stabla i lista.


Tagovi

Tresetna mušica Šampinjonska mušica Uzgoj rajčice Uzgoj paprike Šampinjoni Ocat Začini Suzbijanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.