Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro d.d.
  • 06.05.2015. 07:20

Zaštitite krumpir od korova, bolesti i štetnika

Višegodišnji korovi (pirika, sirak, osjak, gavez, slak, štavelj i dr.) niču tijekom cijele sezone uzgoja, a osobito veliki problem mogu predstavljati pri vađenju krumpira.

  • 1.675
  • 77
  • 0

Krumpir kao okopavina, naročito u početku vegetacije, ostavlja veliki nezaštićeni prostor što pogoduje širenju korova. Na dobro pripremljenom i pognojenom tlu, jako brzo nakon sadnje imamo ponik brojnih korova, kako širokolisnih tako i uskolisnih. Osim toga, korovi su domaćini gljivičnim i virusnim biljnim bolestima, gospodarski značajnim u krumpiru.

Višegodišnji korovi (pirika, sirak, osjak, gavez, slak, štavelj i dr.) niču tijekom cijele sezone uzgoja, a osobito veliki problem mogu predstavljati pri vađenju krumpira. Već ranije je spomenuto da je nakon sadnje, a prije nicanja, potrebno krumpir tretirati sa herbicidima i na taj način osigurati nesmetan rast mladoj biljci. Bez obzira je li taj tretman obavljen ili ne, potrebno je pristupiti zaštiti nakon nicanja korova. Za tretman izniklog krumpira i korova važno je naglasiti dva bitna momenta, a to je visina krumpira i faza razvoja korova. U pravilu krumpir tretiramo kada postigne visinu 10 - 15 cm. Ipak, može se reći da je još važnija faza razvoja korova (širokolisnih), a to znači faza kotiledona do dva prava listića. Najčešće greške su kada korovi imaju 4-6 pravih listova jer je tada učinkovitost herbicida znatno smanjena.

Chromos Agro iz svog programa zaštite preporuča AFALON disperziju - primjenom nakon sadnje, a prije nicanja u količini 1,35 l/ha te BASAGRAN 480 - drugi preparat koji se može primijeniti na iznikli krumpir i korove, a koristi se u količini 1,5 - 2 l/ha. Basagran ima naglašeno djelovanje na širokolisne korove kao što su šćir, mračnjak, ambrozija, loboda, kamilica i dr. Kod njega je važno je napomenuti da se preporuča dvokratni tretman (split aplikacija), zbog nejednoličnog nicanja korova i to kod nižih temperatura (max. 22 - 23 C°) uz maksimalni utrošak vode 200 - 250 l/ha.

Ukoliko su problem uskolisni korovi (koštan, proso, sirak....) preporuča se tretirati sa sredstvom SELECT SUPER u količini 0,8 - 2 l/ha, ovisno o vrsti korova, uz utrošak vode 200 l/ha.

Važnost zaštite krumpira od bolesti i štetnika

Plamenjača

Plamenjača krumpira

Simptomi bolesti pojavljuju se na svim dijelovima biljke (list, lisna drška, cima, cvijet i gomolj). Klimatski uvjeti sa dosta kiše i vlage, uz temperature iznad 18oC, pogoduju razvoju i širenju bolesti. Tijekom svibnja, zbog obilja vlage pri tlu kada krumpir zatvara redove, najprije se zaraze donji listovi. Zaraženi gomolji trunu u tlu ili u skladištu (podrumu ). Na listovima se razviju tamno zelene pjege koje s vremenom postaju tamnosmeđe, a na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka što predstavlja sporonosne organe plamenjače. Na gomolju bolest prepoznajemo po većim ili manjim olovno-sivim udubljenim pjegama. Godinama se bolest prenosi zaraženim gomoljima, a jačina zaraze ovisi o klimatskim uvjetima. Intenzitet bolesti je najjači pred cvatnju, odnosno kada su redovi spojeni, cima je visoka, a samim time je povećana temperatura i vlažnost unutar cime. Zaštitu protiv plamenjače treba provesti kod visine cime 20-30 cm i to tretiranjem kontaktnim fungicidima koji daju dobru zaštitu u fazi malih listića kvalitetnim pokrivanjem fungicidom.

Za suzbijanje plamenjače krumpira Chromos Agro nudi više kontaktnih fungicida:

Koncentrična pjegavost

U intenzivnoj proizvodnji krumpira sljedeći problem postaje koncentrična pjegavost lista za čije rješenje preporučamo SIGNUM u količini 0,25 kg/ha. Kada cima poraste i dobije bujnu masu, sigurniju zaštitu pružaju sistemični fungicidi koji biljku štite iznutra i izvana. Ova bolest tijekom sparnog i vrućeg ljeta može prouzrokovati pravu epidemiju crne pjegavosti na osjetljivim sortama krumpira. Nakon primjene, sistemični fungicid se raspoređuje u sve organe biljke i premješta se u novo izrasle mlade listove.

Za zaštitu od štetnika preporuča se jedan od sljedećih pripravaka:

Krumpirova zlatica

Za krumpirovu zlaticu, štetnika koji je stalni pratioc krumpira, preporučamo insekticid ALVERDE u količini 200 - 250 ml/ha, uz napomenu da tretiranje treba obaviti kada je oko 20% ličinki prve generacije izašlo iz jaja. Iduće sredstvo je BOXER 200 SL u količini 0,25 - 0,5 l/ha te CHROMOREL D u količini 0,6 l/ha. FASTAC 10 EC u količini 0,15 l/ha, uz mogućnost primjene na istoj površini jedan do dva puta godišnje. Kod suzbijanja krumpirove zlatice čija se populacija pretežno nalazi u kasnijem stadiju razvoja potrebno je primijeniti količinu 0,3 l/ha, jedan puta godišnje na istoj površini.

Još jedan od mogućnosti je LASER u količini 0,1-0,15 l/ha za suzbijanje ličinki krumpirovih zlatica. Iznimno interesantan preparat zbog kratke karence i mogućnosti primjene u povrćarstvu gdje je karenca primjene do 3 dana.

Za više informacija o ovim uzročnicima brojnih bolesti ili o proizvodima za suzbijanje, kontaktirajte tvrtku Chromos Agro d.d. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita krumpira Plamenjača krumpira Suzbijanje plamenjače Krumpirova zlatica


Partner