Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed mljekara
  • 01.09.2015. 15:30

Borba za tržište mlijeka!

Nakon što je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije, danas je organiziran mirni prosvjed mljekara u Gradačcu.

Foto: pixabay.com
  • 413
  • 37
  • 0

Zbog prigovora Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da neke mljekare iz Bosne i Hercegovine od 26. kolovoza ponovno mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga, prošlog četvrtka su pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda, no ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako se ta mogućnost zasad ne razmatra, iako je nije potpuno isključio.

Nakon što je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije, danas je organiziran mirni prosvjed u organizaciji "Grupacije za mlijeko" Tuzlanskog kantona u Gradačcu. Zabranu izvoza mlijeka u Hrvatsku i u EU, bh. mljekari nazivaju sputavanjem slobode tržišta.

Hrvati nisu iznad BiH

Organizatori prosvjeda tvrde da je roba koja dolazi u BiH iz Hrvatske niže kvalitete nego što je to propisano standardima u EU, a u isto vrijeme zabranjuje se uvoz mlijeka jer navodno nije dovoljne kvalitete za EU.

"Netko jednom mora reći Hrvatskoj da nije država iznad BiH, nego susjedna država i da je mi uvažavamo onoliko koliko ona nas uvažava", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske te dodao da ovim potezom Hrvatska pokušava zaštititi svoje tržište na nelojalan i nekorektan način.

Povlačenje veleposlanika zbog mlijeka?

Usorac je najavio kako će, ne uspiju li pregovori u utorak u Bruxellesu, organizirati blokadu graničnih prijelaza s Hrvatskom i tako spriječiti uvoz konkurentskih proizvoda. "Ako ovaj problem ne bude riješen i ako izađemo na granicu tražit ćemo od vlasti BiH povlačenje veleposlanika iz Hrvatske na konzultacije", najavljuje Usorac.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Prosvjed BiH Mirko Šrović Izvoz mlijeka Kvaliteta mlijeka Bojkot Uvođenje protumjera FVO Prigovor Blokada izvoza Grupacija za mlijeko Prosvjed


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]