Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna repa
  • 17.02.2023. 10:00
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Gdje smo s kraljicom ratarskih kultura i proizvodnjom šećera?

Omotnica za šećernu repu ostaje na istoj razini, odnosno nešto više od 23 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju, čulo se jučer u Županji.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 1.772
  • 116
  • 1

Prošle, sušne i zahtjevne godine, na hrvatskim je poljima proizvedeno 620.000 tona repe dok je u našoj posljednjoj šećerani, županjskoj Sladorani, proizvedeno 84.000 tona šećera, što je 22 posto manje nego godinu ranije.

"Nadamo se u ovoj godini stabilnosti u nabavi energenata i cijena repromaterijala, kao i da ponovno suša neće utjecati na proizvodnju", istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro na jučer održanoj tradicionalnoj Zlatnoj repi, dodjeli nagrada najboljim proizvođačima. 

Ujedno je napomenuo i da očekuju daljnju potporu Ministarstva poljoprivrede, posebice u sustavima navodnjavanja jer "bez organiziranog navodnjavanja, pogotovo industrijskih kultura, gdje je šećerna repa sigurno najzahtjevnija, teško se možemo nadati bilo kakvoj budućnosti”.

Ove godine, čulo se, pod kraljicom ratarskih kultura trebalo bi biti više od 9.000 hektara, od kojih oko 8.000 u Hrvatskoj.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, poručila je proizvođačima da omotnica za šećernu repu ostaje na istoj razini, odnosno nešto više od 23 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju ili 4,64 milijuna eura po proizvodnoj godini. 

"Kako bismo zadržali proizvodnju ove kulture, smanjili negativni trend u sektoru šećera i osigurali rad postojećih preradbenih kapaciteta, u okviru Programa potpore za proizvođače prošle godine odobrili smo 1,18 milijuna eura, uz osiguranih 4,6 milijuna eura potpore u okviru proizvodno vezanih plaćanja, koja se nastavljaju i u novom programskom razdoblju", navela je dodajući i da, u dijalogu s proizvođačima, trenutno izrađuju program potpore koji će uključivati i sektor šećerne repe, za koji su predvidjeli potporu u iznosu 1,3 milijuna eura.

Ovogodišnji dobitnici priznanja "Zlatna repa" u kategoriji do 10 hektara su Mekiš d.o.o., OPG Renata Petrinec  i PG Habuš Zdravko, s površinom do 20 hektara najbolji proizvođači bili su Medić Borislav, OPG Nikola Bura  i OPG Knežević Adelita, dok su u kategoriji do 50 hektara priznanja dodijeljena OPG Marin Bešlić i PZ Jankovci.

Priznanja u kategoriji do 100 hektara odnijeli su Poljoprivredno dobro d.o.o.  i Arator d.o.o., a u kategoriji do 500 hektara Hana Vuka d.o.o. i Anabbela d.o.o. U kategoriji preko 500 hektara PIK Vinkovci plus d.o.o. i Vupik plus d.o.o., a preko 1.000 hektara bili su Belje plus d.o.o. i Novi agrar d.o.o.

Najboljim mladim proizvođačem proglašen je OPG Papac Nikola, a inozemni dobitnici bili su Utod-agro kft. iz Mađarske i slovenski ZK Kristal. Priznanja za poslovnu suradnju dodijeljena su PSVZ Agrovladislavci i Inspecto d.o.o.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Proizvodnja šećera Zlatna repa Željko Zadro Hrvatska industrija šećera Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo