Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovci kupuju domaće
  • 09.11.2016. 07:30

Lidl pokreće trend preferiranja domaćeg?

Hoće li Lidlova inicijativa probuditi interes i drugih trgovaca za domaćim proizvodom?

  • 8.469
  • 1.327
  • 0

Trgovački lanci nose veliki dio trgovine voćem i povrćem na maloprodajnom tržištu RH, a i višegodišnji trendovi rasta na njihovoj su strani. Vrlo često se na njihovim policama nađe kupcima cjenovno prihvatljivija roba iz inozemstva koja konkurira našim poljoprivrednicima.

S druge strane, prema nekim ovogodišnjim anketama, više od 50% kupaca dat će prednost domaćem proizvodu. Prema inicijativi jednog od njih, čini se da dolaze bolji dani za domaćeg proizvođača.

Dolaze li bolji dani za domaće proizvođače voća i povrća?

Ovih je dana jedan od vodećih maloprodajnih brendova Lidl, treći po ostvarenim prihodima u 2015. godini i sa 89 prodajnih centara na teritoriju RH objavio poziv domaćim proizvođačima za sudjelovanje u njihovom konceptu pod nazivom Okusi svoj zavičaj. Ista je i predstavljena na gospodarstvu Zlatka Vinkovića u mjestu Belica u Međimurju nedaleko Čakovca, koji je njihov dobavljač krumpira i luka već 10 godina, a u novije vrijeme i butternut tikvi.

Svoje proizvode u Lidl plasirajte putem natječaja!

Dobra je to vijest za sve proizvođače voća i povrća koji žele naći partnera u plasmanu svojih proizvoda prema konzumentu. Treba dakako ispuniti uvjete količina i dinamike isporuka te naći prostor za konkurentnost u pogledu cijena, a nužno je zadovoljiti i uvjete kvalitete.

GlobalGAP će uskoro biti uvjet

Baš u pogledu garancije kvalitete, član uprave Allen Halamić najavio je da će u perspektivi, kroz nekoliko godina, čim se za to stvore uvjeti, Lidl u Hrvatskoj baš kao i na zapadnim tržištima postaviti posjedovanje GlobalGAP certifikata kao uvjet za plasman voća i povrća kroz njihov sustav.

GlobalGap postaje sve veći zahtjev trgovaca!

Što to znači za domaće proizvođače?

Logika ovih nositelja trgovine je prilično jasna. Moraju imati kvalitetnu robu što niže cijene, kako bi zadržali vlastitu konkurentnost prema krajnjem kupcu i prema konkurenciji, a očito da će posjedovanje epiteta domaćeg biti poželjno u budućnosti.

To je dobar znak za sve proizvođače voća i povrća, ali i poziv na prilagodbu. Svi oni koji će za pet ili 10 godina htjeti konkurirati kod ove skupine kupaca morat će maksimalno optimizirati svoju proizvodnju potrebama i standardima istih. Nužno je sljedeće:

  • Osiguravanje dostatnih količina za kontinuitet isporuka (veliki sustavi žele dobavljače koji mogu napuniti sve njihove police kroz cijelu godinu ili značajan vremenski period (sezonske robe))
  • Osiguravanje razine kvalitete - certifikacija GlobalGAP (trgovački lanci se žele osigurati od robe loše kvalitete i izbjeći ekscese po pitanju sigurnosti hrane)
  • Optimizacija poslovnih procesa s ciljem povećanja konkurentnosti (svatko želi osigurati svoje mjesto na tržištu te platiti najmanju cijenu kako bi sačuvao vlastitu konkurentnost)
  • Adekvatni logistički i preradbeni kapaciteti (robe moraju biti pripremljene prema standardima koje nameće suvremeni kupac u pogledu izgleda robe, veličine pakiranja, svježine i sl.)

Svi oni koji neće moći ispuniti gornje standarde morati će za svoj put do potrošača koristiti resurse posrednika i otkupnih centara ili pronaći vlastiti put do krajnjeg kupca.

Prema svemu sudeći, ulazimo u epohu novih trendova na maloprodajnoj sceni. Kakva su Vaša očekivanja i iskustva sa trgovačkim lancima odgovorite u anketi, a suradnju s otkupnim centrima opišite u komentaru ispod.


Tagovi

Lidl Okusi svoj zavičaj


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.