Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječni proizvodi
  • 25.11.2021. 18:00

Mljekare u EU povećale proizvodnju - koje države prednjače?

Od ukupne proizvodnje 154,4 milijiuna tona se odnosi na kravlje, tri milijuna tona na ovčje, 2,5 mil. t kozje i 300 tisuća tona na bivolje mlijeko.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 84
  • 52
  • 0

Farme u Europskoj uniji su 2020. proizvele 160,1 milijun tona sirovog mlijeka, što je 1,1 posto više nego 2019. Od tog ukupnog iznosa, procjenjuje se da su mljekare, zajedno s obranim mlijekom, koristile 149,9 milijuna tona za proizvodnju niza mliječnih proizvoda.

Od ukupne proizvodnje 154,4 mil. t se odnosi na kravlje, tri mil. tona na ovčje, 2,5 mil. t kozje i 300 tisuća tona na bivolje mlijeko, objavio je Eurostat.

Što se tiče proizvoda, lani je proizvedeno 1,6 milijuna tona obranog mlijeka u prahu, 2,3 mil. t maslaca, 7,7 mil. t fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta, 10,3 mil. t sira, 24,0 mil. t mlijeka za piće te 55,5 mil. t sirutke.

Naime, proizvedeno je svih proizvoda više u odnosu na 2018. i 2019. godinu. Količina dobivenog maslaca u 2020. godini bila je 1,7 posto veća nego u 2019., svježeg konzumnog mlijeka za 2,6, a proizvedenog sira tri posto više nego u odnosu na tu godinu.

Mljekare u Njemačkoj imale su najveći udio u proizvodnji, od svježih pa sve do prerađenih mliječnih proizvoda. Tako je ta zemlja proizvela 19,3 posto konzumnog mlijeka od ukupne proizvodnje EU-a. Tu su i maslac s 21 posto, sir 22,9 posto i fermentirani mliječni proizvodi s 23,7 posto.

Njemačka prednjači u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda

Najviše razine proizvodnje mliječnih proizvoda općenito su zabilježene u najmnogoljudnijim državama članicama EU, iako je bilo nekih iznimaka. Primjerice, Irska je imala treći najveći udio proizvedenog maslaca (12,4 posto), a Nizozemska je četvrta po veličini kada je u pitanju proizvodnja sira (9,7 posto ukupne proizvodnje EU).

Uvezli smo manje mlijeka i mliječnih proizvoda nego izvezli - za gotovo duplo veću vrijednost

Osim Njemačke, veća proizvodnja mlijeka za piće je zabilježena i u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji te Poljskoj; maslaca u Francuskoj, Irskoj, Poljskoj i Nizozemskoj; fermentiranih proizvoda u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Nizozemskoj, dok su za sir vodeće zemlje Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska i Poljska.


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Eurostat Proizvodnja mlijeka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]