Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijedlog zakona
  • 25.07.2020. 15:00

Njemačka zabranjuje podugovore za zaposlene u klaonicama

Nakon izbijanja koronavirusa u klaonicama i velikog broja zaraženih zaposlenika, Njemačka uvodi zakon kojim obvezuje mesnu industriju da izravno i bez podugovaranja zapošljava radnike.

Foto: Jumpstory
  • 193
  • 14
  • 0

Njemačka uvodi zakon kojim obvezuje mesnu industriju da izravno i bez podugovaranja zapošljava radnike u klaonicama kako bi se izbjegla daljnja žarišta koronavirusa zbog loših radnih uvjeta, pokazao je novi prijedlog zakona.

Sve je to jer su se njihove klaonice našle pod udarom brojnih kritika radi podugovorenih radnika-migranata iz istočne Europe, a njihov skučen smještaj, loš nadzor i higijenski uvjeti smatraju se uzrokom intenzivnog širenja zaraze s Covid-19, piše reuters.

Podsjećamo, u svibnju je njemački ministar rada Hubert Hiles priznao da ga je radi toga sram, a tada su i najavljena oštrija pravila rada u takvim postrojenjima. Naime, najavili su zabranu rada u tvornicama koje angažiraju radnike preko agencija za privremeno zapošljavanje, a prijedlog zakona je uključivao je i implementaciju digitalnog sustava za evidentiranje radnog vremena osoblja kako bi se osiguralo da radnici ne rade smjene više od 10 sati.

Zbog teških uvjeta rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Također, Heil je osudio sustav "podugovora za podugovaranje" u klaonicama, gdje se proizvođači oslanjaju na posrednike kako bi osigurali radnu snagu.

Mali mesari su izuzetak

U nacrtu zakona zabranjuju se podugovori za osnovne poslove kao što su klanje životinja i prerade mesa. Kompanijama je dozvoljen outsoucing samo u netemeljnim poslovnim područjima poput čišćenja. Zakonom bi se također osigurala stroža regulacija zajedničkog smještaja za zaposlene i minimalna kvota godišnjih inspekcija u tvrtkama.

Mali mesari s manje od 30 zaposlenih izuzeti su od novih pravila koja bi se počela primjenjivati ​​od siječnja 2021. godine.

Očekuje se da će kabinet kancelarke Angele Merkel usvojiti nacrt zakona u sljedećem tjednu, nakon dodatnog doprinosa drugih ministarstava.

Tönnies će izravno zaposliti 1.000 radnika

Velika grupa Tönnies, koja je bila žarište masovne epidemije koronavirusa u zapadnoj Njemačkoj, priopćila je da će do 1. rujna izravno zaposliti 1.000 radnika i da će prestati koristiti podugovore.

Riječ je o tvornici koja je bila zatvorena zbog izbijanja virusa i velikog broja zaraženih radnika, a prošlog tjedna je ponovno počela s radom.

Nakon apela Udruge uzgajivača svinja otvorena tvornica Tönnies – koje mjere su poduzeli?

Otvorena je zahvaljujući novom higijenskom režimu i apelu Udruge uzgajivača svinja koja je pozvala tvornicu da što prije pokrene posao kako bi svinjogojci ostali konkurentni jer je nakon zatvaranja ove tvornice naglo počela padati cijena svinjetine.


Tagovi

Njemačka Novi prijedlog zakona Pravila u klaonicama Hubert Hiles Tönnies


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]