Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene oznake
  • 12.06.2019. 16:30

Proizvođači u BiH nesmetano mogu doći do zaštite oznaka prehrambenih proizvoda

Donošenjem ove odluke omogućava se domaćim proizvođačima nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Foto: Bigstockphoto/VadimL
  • 256
  • 29
  • 0

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Odluku o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode zaštićene oznakom porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta.

Donošenjem ove odluke omogućava se domaćim proizvođačima nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, zaštićena oznaka porijekla - Protected Designation of Origin (PDO): oznaka izvornosti, pokriva poljoprivredne proizvode i namirnice proizvedene, procesuirane i pripremljene u određenom prostoru koristeći tradicionalne, poznate, priznate  tehnike. Ime proizvoda mora sadržavati specifično mjesto, regiju ili čak državu gdje je nastao te biti potpuno povezan s tim područjem. Cjelokupni proizvodni proces sirovinama s tog prostora mora se odvijati na njemu.

Zaštićena oznaka geografskog porijekla - Protected Geographical Indication (PGI): oznaka zemljopisnog porijekla, garantirana je za proizvode tijesno vezane uz određeni prostor u kome se mora obaviti najmanje jedna i to ključna etapa proizvodnje, prerade ili prireme. Nije bitno odakle je sirovina dokle god se potpuno slijedi i poštuju zaštićena receptura i tehnologija proizvodnje.  

Garantirano tradicionalni specijalitet -  Traditional Speciality Guaranteed (TSG): ova oznaka garantira tradicionalnu narav proizvoda. Nije povezana sa zemljopisnim područjem, dakle može se bilo gdje proizvoditi od sirovina s bilo kojih izvora dokle god poštuje zaštićenu tradicionalnu recepturu i proizvodnu proceduru.

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Na osnovu ispunjavanja uvjeta iz člana 42. Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, kao tijelo za ocjenjivanje usaglašenosti ovlašćuje se "Organska kontrola d.o.o. Sarajevo". 

Javni poziv za prijavu tijela za ocjenjivanje usaglašenosti stalno je otvoren na web-stranici Agencije za sigurnost hrane.

Po prijavi na Javni poziv jednog ili više tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, a na osnovu ispunjavanja uvjeta iz člana 42. Pravilnika, Agencija  će pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti dopunu ove odluke.

Ovom odlukom preuzimaju se odredbe dva člana Uredbe Komisije (EU)  u vezi sa sistemima kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode.


Tagovi

Zaštićene oznake Zaštićena oznaka porijekla Zaštićena oznaka geografskog porijekla Javni poziv


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.