Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZG Sirek
  • 06.05.2017. 07:30

Sirek: 30 tradicijskih sirara pod jednim brendom

Tijekom godina broj sirara je s početnih 12 narastao na sadašnjih 30, a Udruga je postala sinonim za zdrav, ukusan i kvalitetan sir, baš kao što je bio onaj koji su desetljećima ranije proizvodile njihove bake.

  • 2.953
  • 280
  • 0

Udruga malih sirara Grada Zagreba "Zg Sirek" prošle godine je proslavila puno desetljeće djelovanja. Udruga je vlasnik robne marke "Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek" koji se može kupiti na većini zagrebačkih tržnica, a znak je kvalitete i zdravstvene ispravnosti.

"Sve je počelo u ljeto 2006. kada se 12 sirara nakon završetka edukacije za proizvođače sira odlučilo udružiti", rekla nam je Romina Zadravec, jedna od članica Udruge koja ima obiteljsku siranu u mjestu Kusanovec nedaleko od Dugog Sela.

Udruga malih sirara Grada Zagreba "Zg Sirek"

"Tijekom godina broj sirara je s početnih 12 narastao na sadašnjih 30, a Udruga je postala sinonim za zdrav, ukusan i kvalitetan sir, baš kao što je bio onaj koji su desetljećima ranije proizvodile naše bake".

Romina dobro zna što govori kada govori o kvaliteti sireva naših baka. Naima, njezina farma u Kusanovcu postoji već više od sto godina, a sestre Romina i Melita obiteljsku tradiciju proizvodnje domaćeg sira preuzele su od bake Marice i bake Katice. O kvaliteti njihovih sireva dovoljno govori činjenica da je Romina koja nosi titulu najuzornije seoske žene Zagrebačke županije 2014. godine na 12. internacionalnoj izložbi sireva u austrijskom Tirolu dobila prvu nagradu za poznati Kusanovečki kuhani sir.

Sir od mlijeka sa obiteljskih gospodarstava

Svega toga možda ne bi bilo da nema udruge Sirek čiji je zaštitni znak zagrebački friški kravlji sir. "Od 30 članova udruge nas osam proizvodi zagrebački friški kravlji sir ZG sirek", ističe Romina. Zanimljivo je da se zagrebački friški kravlji sir smije proizvoditi isključivo od sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog na poljoprivrednim gospodarstvima članova Udruge malih sirara Grada Zagreba "Zg Sirek" i Udruge malih sirara zagrebačke županije "Sirek" koja su smještena unutar administrativnih granica Grada Zagreba i Zagrebačke županije i to od vlastitog stada krava u izdvojenom prostoru namijenjenom isključivo za proizvodnju sira.

"Građani naš sir mogu kupiti na svim zagrebačkim tržnicama, osim one na Dolcu."

Kupci se uvijek vraćaju

Pitamo Rominu kako ide prodaja.

"Dovoljno je reći kako je svake subote ispred naših kumica veliki red. Iako cijena našeg sira nije niska, oni koji ga probaju, uvijek mu se vraćaju. Naši kupci su svi - od mladih mama koje biraju prvi sir za svoju djecu do umirovljenika koji ga jedu cijeli život. Uostalom, građani kada kupe naš sir znaju proizvod koji zadovoljava posebne standarde i mogu biti sigurni u njegovo porijeklo, tehnologiju proizvodnje i zdravstvenu ispravnost.

Kontrole su česte, osobito nenajavljene, tako da naš sir ako ga želimo i dalje prodavati uvijek mora biti zdravstveno ispravan. U tome nam jako puno pomažu stručnjaci s Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i iz Savjetodavne službe koji su nam uvijek spremni pomoći."

Cesta sira povezuje 13 malih proizvođača

U udruzi Sirek jako su ponosni na cestu sira, projekt koji povezuje 13 malih proizvođača sira iz Zagrebačke županije i samog grada Zagreba.

"Cilj ovog projekta je omogućiti kupcima direktan pristup sirarima, kako bi bez posrednika, s kućnog praga, mogli nabaviti proizvode koji se inače nalaze na tržnicama po Zagrebu", rekla nam je Romina.

"Cesta sira svima nama je olakšala rad. Naime, naš posao traje 24 sata, cijele dane provodimo radeći u svojim siranama i na svojim farmama i jako nam je teško odvojiti vrijeme za prodaju. Cesta sira nam omogćuje da sir prodajemo tamo gdje ga proizvodimo, u sirani. Naravno i cijena sira je onda nešto niža", rekla nam je Romina koja ima farmu s 24 krave.

"Na našoj farmi preradimo oko 300 litara mlijeka dnevno. Proizvodimo svježi sir, vrhnje, škripavac, skutu, kuhani sir, sireve s raznim začinima, tvrdi sir, jogurt."

Sirari u Mjeri 4

Iako se sama udruga nije prijavila na Program ruralnog razvoja, mnogi članovi pojedinačno jesu. "Neki naši članovi su se prijavili na operaciju 4.2.1. , povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima i zadovoljni su rezultatima. Bilo je tu dosta papirologije, što potrebne, što ne, ali ništa što se uz puno volje i truda nije moglo rješiti."

Osim što se prodaje na tržnicama i na kućnom pragu, njihovi sirevi mogu se naći i u brojnim restoranima i slastičarnicama. Ali nažalost ne i na moru gdje bi njihov sir vjerojatno bio hit za vrijeme turističke sezone.

"Pokušavali smo, ali uvijek padne ne dostavi. Jednostavno nam je preskupo tako se naš sir može naći u radijusu od 100 km od Zagreba."


Tagovi

Sirek


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?