Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Mesar
  • 11.07.2016. 10:30

Smanjit će PDV na hranu?

Rade se simulacije mogućeg smanjenja PDV-a na hranu čime bi domaći proizvođači i mesari bili konkurentniji te bi se suzbilo sivo tržište, kaže ministar Romić.

Foto: leaf/Bigstockphoto
  • 2.273
  • 113
  • 0

Akcija Mesar u kojoj je zaplijenjeno više od 4 tone ilegalnog mesa i žive stoke, nastavlja se i dalje. Potvrdio je to ministar poljoprivrede Davor Romić na sastanku Sektora klaoničke industrije i prerade mesa HGK najavljujući i da se rade simulacije mogućeg smanjenja PDV-a na hranu čime bi domaći proizvođači i mesari bili konkurentniji te bi se suzbilo sivo tržište.

"Devastirali smo ruralni prostor. Ljudi je sve manje, obrađenog poljoprivrednog zemljišta isto. Tome trebamo stat na kraj i donijeti poljoprivrednu strategiju da napokon znamo što želimo proizvoditi", rekao je Romić.

Uništeno više od dvije tone mesa!

Na sastanku Komore, zaključeno je i da će trebati još puno rada da bi se obračunalo sa sivim tržištem, lošim praksama i otporima onih koji su na tome profitirali, oštetili državu i pridonosili neravnopravnosti na tržištu.

Stigmatizacija cijele industrijske grane

"Od cijelog niza negativnih učinaka na sigurnost hrane koji dolaze iz sive zone poslovanja, ističemo u HGK, tu je i šteta koja se nanosi poslovnim subjektima iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa koji regularno prema najvišim EU standardima obavljaju svoj posao. Osim izravnih negativnih učinaka nelojalne konkurencije, to se u prvom redu očituje u slučajevima stigmatizacije cijele industrijske grane i dovođenja u pitanje povjerenja koje su tvrtke godinama gradile", kazala je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Podsjećamo, više od dvije tone mesa uništeno je nakon nadzora mesa u Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji. Nadzor prerade mesa obavljen je tijekom 17. i 24. lipnja, a ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2.279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1.872 kg. Isto tako, oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa.

Foto: leaf/Bigstockphoto


Tagovi

Akcija Mesar Sektor klaoničke industrije Zaplijena mesa Davor Romić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]