Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PD Klekovača
  • 23.12.2018. 10:00

Studentkinja Lana Lukić pokrenula farmu koza i proizvodi posebne sireve

Pored kozjeg mlijeka, jogurta i surutke, Lana Lukić na svom imanju proizvodi i razne vrste polutvrdih sireva proizvedenih po tradicionalnoj recepturi. U ponudi se tako mogu naći sirevi sa okusom badema, bundeve, bijelog luka, suhog voća, čilija, masline, bibera, ili pak višnje i kikirikija.

Foto: Arhiva PD Klekovača/Snježana Karić
  • 2.721
  • 1.380
  • 0

Lana Lukić iz Banjaluke ima samo dvadeset i četiri godine, odrasla je u gradu, ali ništa od toga nije joj bila prepreka da zasuče rukave i osnuje Poljoprivredno domaćinstvo "Klekovača" na kojem danas ima farmu koza i od njihovog mlijeka proizvoditi preukusne polutvrde kozje sireve sa raznim dodacima.

Ova studentkinja završne godine banjalučkog Ekonomskog fakulteta, na ovaj potez se odlučila kako bi ispunila želju svojih roditelja, majke Biljane i oca Milana, kojima je to bio san.

Lana ističe da je bilo momenata kada je željela da odustane, ali bi joj snagu vraćali građani, koji su prepoznali njen rad, trud i kvalitet njenih proizvoda.

Sirevi se rade po tradicionalnoj recepturi

Lanina farma koza smještena je u prekrasnoj prirodi očevog rodnog sela Bara u opštini Bosanski Petrovac, i trenutno na njoj ima oko 130 koza. Pored kozjeg mlijeka, jogurta i surutke, ova mlada djevojka na svom imanju proizvodi i razne vrste polutvrdih sireva proizvedenih po tradicionalnoj recepturi. U ponudi se tako mogu naći sirevi sa okusom badema, bundeve, bijelog luka, suhog voća, čilija, masline, bibera, ili pak višnje i kikirikija.

"To je nešto po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, jer se razlikujemo od drugih", započinje svoju priču Lana.

Ona ističe da je farmu prvobitno prije tri godine pokrenuo njen otac Milan i tada su imali dvadesetak koza od čijeg su mlijeka proizvodili sireve isključivo za svoje domaćinstvo i uži krug prijatelja i rodbine. Ideja o sirevima sa raznim dodacima bila je od Lanini roditelja, koji su tokom jednog putovanja probali sir sa ljutom paprikom, što im se jako svidjelo. Po povratak kući odlučili su da i oni tako nešto probaju.

Kupci su prepoznali sireve PD Klekovača

"Eksperimentisali smo i dodavali razne dodatke, sve dok nismo došli do kombinacija koje sad imamo u ponudi", nastavlja svoju priču Lana.

Lana Lukić: Željela sam pokazati ocu da njegova ideja može živjeti

Ona ističe da se njen otac u međuvreme razbolio i nije mogao da nastavi održavati farmu, pa je ona odlučila da sve preuzme na sebe.

"Željela sam da nastavim i da mu pokažem da njegova ideja može da živi. U međuvremenu su nam građani sve više počeli tražiti sireve, mlijeko i druge proizvode. Shvatili smo da je potrebno da se na tržištu nađu proizvodi koji imaju pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi, jer nemaju aditive i konzervanse, pa sam odlučila da proširim farmu i počnem proizvoditi za širi krug građana", kaže Lana.

Dodaje da posao nije bio nimalo jednostavan jer ona i roditelji, te mlađi brat, žive u Banjaluci, a farma je udaljena 100 kilometra od ovog grada. Dešavalo se da i po tri puta sedmično putuje u Bosanski Petrovac i nazad kako bi pozavršavala sve poslove.

Brigu o farmi vodi bračni par iz Bosanskog Petrovca

Lana pojašnjava da o farmi svakodnevno brine jedan bračni par, koji živi na imanju njene porodice, i vode računa da sve bude u najboljem redu.

Osim brige o kozama, ovaj bračni par pomaže i u pravljenju sireva, što Lani umnogome olakšava posao.

"Moji roditelji odlaze u Bosanski Petrovac tokom vikenda i naravno da mi i oni pomažu. Posebno mi je bila potrebna pomoć u samom početku jer nisam imala pojma o kozama, ishrani, proizvodnji sira i sličnim stvarima, ali sad je to već druga priča. Bilo je momenata kada sam željela odustati jer nisam mogla sve stići. Međutim, nisam odustala jer kada vidite da se vaš trud isplati i da građani to prepoznaju, dobijete snagu da nastavite dalje", ističe Lana.

Ona dodaje da su ljudi u početku sa nevjericom prihvatali činjenicu da jedna mlada djevojka stoji iza tako velikog domaćinstva, te da joj nisu vjerovali.

Razbijanje predrasuda

"Gdje god sam se pojavila niko me nije gledao kao nekoga ko to može raditi, niti su mogli povezati farmu koza, sir sa djevojkom koja je odrasla u gradu i studira ekonomiju. Međutim, uspjela sam da razbijem te predrasude", priča nam Lana s neskrivenim ponosom.

Lukići imaju oko 130 koza na farmi

Dodaje da je u početku bilo teško razuvjeriti ljude da kozji sir može biti ukusan, jer su u našim krajevima građani navikli na proizvode od kravljeg mlijeka i jako teško mijenjaju te navike. Međutim, s vremenom je Lana uspjela da svojim proizvodima osvoji srca brojnih građana, te da razbije njihove predsrasude kako proizvodi od kozjeg mlijeka imaju neugodan miris i kako nisu ukusni.

Lana ističe da se proizvodi sa njenog domaćinstva najviše prodaju u Banjaluci, ali ima stalne kupce i u Sarajevu, te Mostaru.

Ona pojašnjava da je tokom studiranja mnogo naučila o vođenju domaćinstva, marketingu i mnogim drugim stvarima, koje sad sprovodi u praksi, i to joj je mnogo pomoglo u poslu, kojim se bavi.

"Izgradila sam brend koji je postao prepoznatljiv. U stalnom sam kontaktu sa mušterijama putem društvenih mreža, prevenstveno Facebooka i Instagrama, a oni koji žele da se uvjere u naš rad, mogu da dođu direktno na farmu i da obiđu, kako mljekaru u kojoj pravimo sireve i druge proizvode, tako i objekte u kojima borave naše koze", kaže Lana.

Za kraj poručuje da ne namjerava odustati, već ima u planu dalje proširenje farme i možda u međuvremenu na tržište izbaci još mnogo novih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

Lana Lukić Kozji sir Klekovača Domaćinstvo Koze Bosanski Betrovac


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.