Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 13.04.2022. 09:00

Ususret Uskrsu pojačan nadzor namirnica u prodaji - kontrolirat će se i cijene?

Posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Foto: Depositphotos/MitaStockImages
  • 953
  • 199
  • 0

Državni inspektorat i ove godine, u tjednima prije Uskrsa, provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.
 
U sklopu akcije 'Ususret Uskrsu' u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Tako primjerice, poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. "Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva", pojasnili su iz Državnog inspektorata.

Kontrola izračuna akcijskih cijena

Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovitu i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije nadzire veterinarska inspekcija koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP). 

 S obzirom na pojačano oglašavanje trgovaca, tržišni inspektori Državnog inspektorata u nadolazećem tjednu, posebni naglasak stavit će na kontrolu prehrambenih proizvoda za koje trgovac poziva potrošače na kupnju dajući informacije o postojanju određene pogodnosti u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata (proizvodi oglašeni na akciji, gratis proizvodi i sl.). Također, tržišni inspektori nadzirat će i nepoštenu poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.
 
"Akcija 'Ususret Uskrsu' koja se provodi u cilju zaštite zdravlja i prava potrošača nastavlja se i tijekom ovog tjedna", najavili su iz Državnog inspektorata.


Tagovi

Državni inspektorat Namirnice Kontrola hrane Uskrs


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]