Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Špekulacije o cijeni pšenice
  • 20.02.2014. 13:00

Cijena pšenice niža nego prošle godine?

Cijena pšenice mogla bi biti niža u odnosu na prošlu godinu, kako zasad pokazuje statistika - no nedostaju faktori poput količine pšenice na tržištu, ali i njene kvalitete

Foto: depositphotos.com
  • 1.439
  • 236
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede su proteklih dana održane dvije sjednice Stručnih savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima. Tako je održan i sastanak s HŽ Cargom po pitanju troškova prijevoza na kojem je istaknuto kako su otvoreni za suradnju i pojedinačne razgovore.

U radu Savjeta za žitarice i uljarice sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Poljoprivrednog instituta Osijek, GIU Hrvatsko sjeme te tvrtki Agrokor d.d., Žito d.o.o., Granolio d.d., Čakovečki mlinovi d.d., Žito zajednica d.o.o. i Podravka d.d., Zvijezda d.d. i Tvornica ulja Čepin.

Vezano na standarde otkupa i zavisne troškove, odlučeno je da se oni neće definirati podzakonskim aktima, već će se u oba sektora pristupiti izradi Kodeksa koji bi dao preporuke za jedinstveni pristup svih uključenih, s ciljem ujednačavanja uvjeta na tržištu i konkurentnijih uvjeta rada.

Ponovno su pozvani proizvođači na organizaciju i traženje održavanja sastanka/predavanja od strane Ministarstva poljoprivrede na temu sheme udruživanja ili osnivanja proizvođačkih organizacija i grupa, kako bi što bolje iskoristili sredstva EU ali i ostvarili bolju poziciju.

Cijena pšenice u padu

Važno je istaknuti da je veleprodajna cijena pšenice u siječnju bila za 4,4 posto viša od one iz prosinca i iznosi 1,43 kn/kg. No, u odnosu na prošlu godinu, cijene su niže za 22,3 posto. Otkupne cijene u siječnju bile su više za 11,1 posto od onih iz prosinca i u prosjeku su iznosile 1,40 kn/kg, što je za 14,6 posto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema izvještavanju mađarskog AKI-ja, otkupna cijena pšenice u Mađarskoj u petom tjednu 2014. iznosila je 1,33 kn/kg. Usporedbe radi, prije godinu dana, u petom tjednu 2013. godine, kilogram pšenice u Mađarskoj otkupljivao se po 1,67 kuna. Na novosadskoj robnoj burzi, pšenicom se u petom tjednu trgovalo po cijeni od oko 1,31 kn/kg. Na francuskoj terminskoj burzi EURONEXT kroz siječanj 2014. cijene su u blagom padu, a zadnja zabilježena cijena je 1,49 kn/kg.

Kakva će biti situacija kada se na tržištu pojavi, po sadašnjim predviđanjima, manja količina pšenice nego prošle godine i kakve će ona biti kvalitete s obzirom na izostanak tretiranja sredstvima za zaštitu i primjene gnojiva, uskoro ćemo saznati.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Veleprodajna cijena Tržište pšenice Stručni savjet Prijevoz Udruživanje Proizvođačke organizacije Kodeks Standard otkupa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.