Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti kukuruza
  • 24.06.2018. 13:00

Crvenilo kukuruza može smanjiti prinos od 40% do 90%

Osim kukuruza, fitoplazma parazitira i duhan, krumpir, rajčicu, papriku, patlidžan, cikoriju, grašak, pšenicu.

Foto: Senka Mišković
  • 1.519
  • 79
  • 0

Crvenilo kukuruza mogu izazvati različiti patogeni, kao i nepovoljni vremenski uvjeti ili nedostatci mikro i makro elemenata. Ipak, dokazano je da je glavni uzročnik stolbur fitoplazma (Candidatus Phytoplasma solani), a cvrčak Reptalus panzeri vektor prenositelj. Osim kukuruza, ova fitoplazma parazitira i duhan, krumpir, rajčicu, papriku, patlidžan, cikoriju, grašak, pšenicu, a od korovskih biljaka najčešće divlji sirak, poljski slak, koprivu i bijeli kužnjak.

Odrasli kukac se hrani listovima 

Reptalus panzeri ima jednu generaciju godišnje. Imago je prisutan od sredine lipnja do kraja srpnja. Odrasli kukac se hrani listovima kukuruza i vrši zarazu. Krajem srpnja i početkom kolovoza ženke polažu jaja u zoni korijena kukuruza. Krajem kolovoza i početkom rujna dolazi do piljenja jaja i pojave larvi koje se hrane korijenom kukuruza do polovine listopada. 

Crvenilo kukuruza
Odrasli kukac se hrani listovima, a larve korijenom

Simptomi crvenila kukuruza

Simptomi se javljaju krajem srpnja i početkom kolovoza, kada dolazi do pojave crvenkasto-ljubičaste boje na glavnom lisnom nervu u zoni klipa. Zatim se crvenilo širi na list, rukavac lista i stablo. "Zaražene biljke zbog prekida dovoda iz provodnih snopića ranije sazrijevaju, smanjuje se nalijevanje zrna te su zrna svenula, nenalivena i smežurana. Prinos kukuruza može biti manji od 40% do 90%", napominje stručnjak dipl.ing Senka Mišković.

Mjere suzbijanja crvenila kukuruza

Da bi se spriječila ova pojava, potrebno je suzbijati korove kako u parceli, tako i na rubovima, kanalima, poljskim putevima. Pojedine korovske vrste predstavljaju prirodni rezervoar ove fitoplazme.

Potrebno je izbjegavati sjetvu pšenice poslije kukuruza na parcelama gdje su primijećeni simptomi crvenila. Kemijske mjere za suzbijanje vektora nisu pokazale dovoljnu efikasnost.


Tagovi

Senka Mišković Crvenilo kukuruza Cvrčak Reptalus panzeri Suzbijanje korova


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]