Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva soje
  • 08.09.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Dan polja soje: Unatoč suši solidni prinosi i visoke cijene otkupa

Ove godine kooperanti s novogradiškog područja posijali su je na oko 2.500 hektara što je porast od 100 posto u zadnje tri godine, čulo se na Danu polja soje tvrtke Axereal Croatia.

Foto: Axereal/Gamma-video studio
  • 2.357
  • 349
  • 0

Žetva ranijih sorti soje u istočnoj Hrvatskoj je započela, a u zapadnoj bi mogla krenuti za dva tjedna. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u pojedinim fazama sjetve i rasta prinosi te ratarske kulture bit će nešto niži od očekivanih, ali ipak solidni, istaknuto je na Danu polja soje koji je organizirala tvrtka Axereal Croatia sa sjedištem u Novoj Gradiški. 

Okupljenim poslovnim partnerima, kooperantima i distributerima sjemena prezentirani su makropokusi 33 sorte s visokim potencijalima rodnosti s kojima poljoprivrednici diljem zemlje postižu odlične prinose. 

Inače, za proizvođače soje ovo je vrlo specifična godina od početka. U ranoj sjetvi bilo je vrlo hladno vrijeme s niskim temperaturama, istaknuo je između ostalog Ivan Pozder zadužen za marketing u ovoj tvrtki. 

Iako je bilo upitno što će biti nakon sjetve, nicanje je prošlo dobro unatoč malo dužem razdoblju klijanja i nicanja. Nakon toga u lipnju smo imali sušu, palo je svega desetak litara kiše po četvornom metru, što je bilo premalo za soju jer je već u tom razdoblju počela cvasti. Zbog pomanjkanja vode nije došlo do oplodnje prvih cvjetova pa će zbog toga prinosi biti nešto niži od očekivanih. Vjerojatno, rekao je, 10 do 20 posto, ovisno o lokacijama. 

Sjetva više sorti radi lakše i bolje žetve 

Axereal Croatia u svom asortimanu prodaje ima sorte svih vegetacijskih skupina. U zapadnom dijelu Hrvatske njihovi stručnjaci predlažu sjetvu ranijih sorti soje, a za istočni dio nude kasnije sorte.  

"Od ranijih sorti za postrnu sjetvu preporučujemo Lissabon (grupa zrenja 000), a onda slijede ES Mentor (00), Betty (00/0), ES Advisor (00/0) te naša najrasprostranjenija sorta ES Tribor (0), koja se sije na svim područjima RH", istaknuo je Pozder navodeći da od najkasnijih i najprinosnijih sorti poljoprivrednici imaju dobra iskustva sa sortama ES Pallador (1), Avril (1), a odlična je i sorta ES Mediator (1) koju ove godine uvode na tržište. "Mislim da na tržištu imamo najkvalitetnije dorađeno sjeme soje s velikim genetskim potencijalom prinosa s kojima se mogu ostvariti odlični urodi", naglasio je. 

Od najkasnijih i najprinosnijih sorti poljoprivrednici imaju dobra iskustva i sa sortom ES Pallador (Foto: V. Hudolin)

Upoznajući sudionike Dana polja soje sa sortama Ana Marija Petrak, zadužena za razvoj programa ove kulture u Axerealu, preporučila je poljoprivrednicima da se oslone na njihov sortiment, ali i da siju više sorti od ranih do kasnih grupa zrenja radi lakše i bolje organizacije žetve. 

"Zajednička karakteristika našeg sortimenta je da su sve sorte visokih genetskih potencijala i s kvalitetnim zrnom, što je jako važno za poljoprivrednike", navela je i dodala da u narednom razdoblju planiraju u ponudu uvrstiti i sorte soje koje imaju nešto viši sadržaj  proteina. Tržište u Europi sve više traži sorte koje imaju kvalitetu – proteine i ulje. 

Osim onih koje je spomenuo Ivan Pozder, za sljedeću sezonu Ana Marija Petrak preporučila je ranije sorte Betty (00) i Alvesta (000) koje se također odlikuju visokim prinosima za svoje grupe dozrijevanja.

Frederic Moulin, direktor Axereal Croatia, istaknuo je da je njihova tvrtka postala respektabilna u Europi, kako po proizvodnji merkantilne soje tako i po proizvodnji i doradi sjemena odličnih sorata koje izvoze u sve veći broj europskih država.

"Sjemenska proizvodnja ključ je uspješne proizvodnje merkantilne soje koju organiziramo s našim partnerima. Tu su nam bitni genetski potencijali sorti s kojima se mogu postići prinosi iznad pet tona po hektaru s maksimalnim postotkom proteina", kaže direktor dodajući da osim prodaje sjemena, od svojih kooperanata i partnera otkupljuju merkantilnu soju kojom opskrbljuju partnere na tržištu.

Soja sve zanimljivija ratarima

I Ivan Ivković, tehnološko-komercijalni predstavnik za ovo područje, također potvrđuje da soja postaje sve interesantnija ratarima, ponajprije zbog dobrih prinosa koje mogu ostvariti s odličnim sortama, ali i zbog otkupne cijene koja će ove godine biti sigurno jako dobra.

Unatoč teškim vremenskim uvjetima, prinosi soje neće podbaciti (Foto: V. Hudolin)

Ove godine kooperanti s novogradiškog područja posijali su je na oko 2.500 hektara što je porast od 100 posto u zadnje tri godine. To dovoljno govori da je njezina proizvodnja isplativija, za razliku od uljane repice i suncokreta pod kojima se smanjuju sjetvene površine. "Visokokvalitetno sjeme koje proizvodimo i dorađujemo te pakiramo u našem doradnom centru u Novoj Gradiški distribuiramo diljem Hrvatske, ali i na inozemno tržište. Osim zemalja u regiji izvozimo u Italiju, Rumunjsku Bugarsku i još neke zapadne zemlje", kaže Ivković.

Suša uzela danak na kukuruzu 

Hrvoje Dražić, promotor francuske tvrtke Mass Seeds za područje RH predstavio je 13 sorti vrhunskih hibrida kukuruza i pet sorti suncokreta tvrtke Maisadour. 

Posebno je istaknuo hibride koji čine osnovicu prodaje - MAS 34 B, MAS 48 L i MAS 56 A. Zbog klimatskih promjena posljednjih godina istražuju se i nove genetike, novi hibridi, a jedan od tih novih koje već imamo u prodaji ove godine je MAS 371 D. Za proizvođače koji žele raditi raniju silažu zanimljiv je Frimen, a kroz pokuse prate još neke.

Inače, dodao je, ova godina prilično je nepovoljna za uzgoj kukuruza. Dugo razdoblje bez padalina odrazilo se na razvoj nižih FAO grupa. Od kraja grupe 400 pa prema grupama 500 i 600 i na ovim pokusima vide puno bolju kondiciju biljaka.

"Definitivno, suša je uzela svoj danak na kukuruzu", kaže Dražić.


Fotoprilog


Tagovi

Žetva soje Žetva suncokreta Axereal Croatia Dan polja soje Ivan Pozder Ana Marija Petrak Frederic Moulin Stjepan Lalić Ivan Ivković Hrvoje Dražić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr