Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba duhana
  • 01.07.2016. 10:30

Duhan dobro rodio, berba počinje 15. srpnja

Stanje duhana u polju je zadovoljavajuće i prve berbe očekuju se za dva do tri dana, dok će od 15. srpnja, započeti intenzivnije berbe, kažu u ŽK Virovitica.

Foto: Karolina Tušek
  • 741
  • 35
  • 0

Proljetna sjetva na području Virovitičko-podravske županije obavljena je u optimalnim agrotehničkim rokovima i trenutno stanje usjeva je zadovoljavajuće te ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se i prosječni prinosi. Istaknuto je to u tvrtki Jošavac u Slatini na 73. sjednici Strukovne grupe agrara Županijske komore Virovitica.

Dobri prinosi ratarskih kultura

Sadnja duhana se zbog obilnih količina oborina, odvijala cijeli svibanj. Stanje duhana u polju je zadovoljavajuće i prve berbe očekuju se za dva do tri dana, dok će od 15. srpnja, započeti intenzivnije berbe. Zasađeno je 3.585 ha duhana, od čega je 3.260 ha duhan tipa virginija, a 325 ha burley. Velik problem u proizvodnji duhana i dalje je "crno" tržište duhanom.

Šećerna repa, naglašeno je, zasijana je na 5.400 ha, a sjetva je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima. U tijeku je tretiranje zaštitnim sredstvima. Ako budu povoljni vremenski uvjeti, očekuju se dobri prinosi i dobra kvaliteta.

Berba kamilice je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima, dobre je kvalitete i ostvareni su prosječni prinosi, a nije zagađena pesticidima. Na području Virovitičko-podravske županije, završena je žetva ječma, a prinosi su prosječni.

Loše riješen Kodeks otkupa žitarica

U tijeku je žetva uljane repice koja je dobrog vegetativnog izgleda i prinosi su zadovoljavajući, a uskoro se očekuje i početak žetve pšenice. Upitnim se ocjenjuje, još uvijek nedefinirana otkupna cijena pšenice na tržištu.

Na sjednici u HGK, Istaknuta je potreba pravovremenog i transparentnijeg načina isplate poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, uz pojašnjenja i smjernice o načinu dodjeljenih poticaja. Članovi Strukovne grupe, navode u HGK, istakli su i probleme nastale primjenom Kodeksa otkupa žitarica i uljarica te smatraju da prilikom izrade Kodeksa i definiranja parametara otkupa, odnosno razreda kvalitete kod otkupa pšenice, nije kontaktirana struka, već su oni prilagođeni trgovcima - otkupljivačima.

Foto: Karolina Tušek


Tagovi

Duhan. Berba Virovitičko-podravska županija Sjetva Žetva Prinosi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).