Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO pšenica
  • 10.03.2023. 15:00

GMO pšenicu će sijati u Brazilu i Argentinu - slabi strah od genetski modificiranih usjeva?

Cilj je da se posmatra prilagodljivost na tropske uslove GMO žitarice koje je razvila argentinska biotehnološka kompanija Bioceres Crop Solutions Corp

Foto: Depositphoto/g215
  • 47
  • 10
  • 0

Brazilska Agencija za istraživanja u poljoprivredi Embrapa planira proširiti testiranje niza genetski modifikovane pšenice otporne na sušu, izvijestio je Reuters. Jorge Lemainski, šef istraživanja, rekao je da osim testiranja transgenih materijala u regiji Cerrado, planiraju sjetvu u državi Minas Gerais. Cilj je da se posmatra prilagodljivost na tropske uslove GMO žitarice koje je razvila argentinska biotehnološka kompanija Bioceres Crop Solutions Corp.

Istraživači će moći da vide kako se biljke ponašaju u različitim uslovima. Idealno vrijeme sjetve za testiranje je između 1. marta i 10. aprila, ali još uvijek nema dovoljno GMO sjemena za testiranje velikih razmjera.

Sjetva u Argentini

Bioceres će ove godine plasirati genetski modifikovanu pšenicu otpornu na sušu u Argentini. Smatraju da strahovi od GMO usjeva slabe, prvenstveno zbog visokih cijena hrane, sukoba u Ukrajini i suše koja pogađa ratarsku proizvodnju.

Izvršni direktor Bioceresa Federico Trucco rekao je da će kompanija ove godine početi plasirati pšenicu HB4., nakon što je 2020. odobren uzgoj. Rana ispitivanja u Argentini pokazala su da prinosi nadmašuju za 43 posto u sušnim uslovima u odnosu na klasičan usjev. Veliki podstrek dolazi nakon što je Brazil, najveći kupac argentinske pšenice, dao odobrenje. Sjetva se u ovoj državi obavlja na 3 miliona ha, uglavnom u južnim državama kao što su Rio Grande do Sul i Parana. Površine za testiranje će povećati za 50 posto.

Širi se po cijelom svijetu?

Osim Brazila, pšenica HB4 dobila je odobrenje za potrošnju u Australiji i Novom Zelandu, kao i u Nigeriji, gdje je dozvoljen unos GMO zrna.

Kompanija želi postići napredak u Sjedinjenim Državama. Ondje su dobili zeleno svjetlo od Uprave za hranu i lijekove, ali čekaju odobrenje američkog Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

GMO pšenica Pšenica HB4 Brazil Argentina Odobrenje za GMO Bioceres


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.