Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 01.02.2015. 07:15

Hoće li padati proizvodnja pšenice iduće sezone?

Postoji li mogućnost da se izbalansira suficit pšenice koji je nastao rekordnom sezonom 2014./15.? Iduća bi sezona morala biti daleko manje produktivna.

Foto: depositphotos.com
  • 1.116
  • 158
  • 0

Prošlog je tjedna Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) objavilo svoje siječanjsko izvješće iz kojeg se ne može iščitati zabrinutost zbog utjecaja ruskih izvoznih ograničenja na svjetsko tržište žitarica, a razlog tome je procjena dovoljnih zaliha na drugim tržištima, (osim Rusije).

Unatoč jačanju dolara, izvoz američke pšenice prošlog je tjedna nadmašio sva očekivanja. A iako je za neke ozbiljnije prognoze još uvjek prerano, IGC predviđa pad svjetske proizvodnje i zaliha pšenice za sezonu 2015./16. Upravo je pad proizvodnje potreban da bi se prevagnuo suficit stvoren u ovoj sezoni.

Potrebno smanjenje proizvodnje da bi se izbalansirao suficit

Naime, sve prognoze upućuju da bi ovo mogla biti rekordna godina za proizvodnju pšenice, što dovodi i do povećanja zaliha. Ukoliko se sve te prognoze ostvare, do kraja sezone zalihe bi se mogle povećati na razinu koja nije viđena još od sezone 2011./12. Prema trenutnim procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, višak pšenice bi do kraja ove sezone mogao iznositi i do 10 Mt, što bi mogao biti sedmi najveći suficit iz osam sezona suficita viđenih u posljednjih 20 godina. Da bi se taj suficit izbalansirao i doveo u prihvatljive okvire, žetva u 2015./16. bi morala biti daleko manja od one iz prethodne sezone, za 10-ak, Mt, razinu koja je u posljednjih 20 godina dosegnuta tek pet puta, a posljednji put u sezoni 2012./13.

Viškovi u ključnim zemljama izvoznicama

Kada malo pobliže pogledamo stanje u ključnim zemljama izvoznicama, predviđa se da bi EU mogla prenijeti višak od oko 6 Mt pšenice. Rusija i Ukrajina su nešto ispod tog broja, na 5,8 Mt, a od najvažnijih zemalja izvoznica SAD ima najmanji potencijal kada je u pitanju suficit, a riječ je o količini od oko 2,6 Mt. S druge strane, Argentina i Australija bilježe deficit od 0,1 Mt.

Uzimajući u obzir suficite iz sezone 2014./15., u idoćoj bi sezoni, da bi došlo do balansa, bio potreban značajniji vremenski događaj koji bi utjecao na ponudu i potražnju i to u zavidnim količinama. Veća je mogućnost da deficit izbalansira trenutne viškove u pojedinim regijama, ključnim zemljama izvoznicama pšenice.

Prognoze osim IGC-a objavile i druge institucije

Osim IGC-a, s prognozama su izašle i druge institucije. Tako posljednje procjene ponude i potražnje u Kanadi, koje su izašle proteklog tjedna, ukazuju na veći broj manjih površina pod glavnim žitaricama i uljaricama, gdje su ipak najveći dobitnici uljana repica i ječam. U Celeresu su povećali procjene za usjeve brazilske soje za sezonu 2014./15. za 2,8 Mt, na 94,2 Mt. No Agroconsult je istovremeno svoje procjene smanjio i to na 93,9 Mt uzimajući u obzir sušno razdoblje.

Izvoz soje pada, a kukuruza raste

Tržište je iznenadila i objava američkog Ministarstva poljoprivrede o padu izvoza soje. Naime, zabilježen je izvoz daleko ispod očekivanja i to 14,4 Kt u odnosu na prošlotjednih 1,1 Mt. No zato je neto izvoz kukuruza u SAD – u proteklog tjedna ostvario najvišu razinu ove sezone te je sa 2,2 Mt nadmašio tržišne prognoze.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha
Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Međunarodno vijeće za žitarice Svjetska proizvodnja Žitarice Uljarice Pšenica Žetva Suficit Rekordan prinos SAD Rusija Ukrajina IGC Uljana repica Ječam Izvoz soje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]