Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visina prinosa
  • 21.04.2019. 14:00

Na šta treba da obratite pažnju kod kalijevih đubriva

Poljoprivredni proizvođači trebalo bi da obrate pažnju na sljedećih pet faktora, kada se odlučuju za primjenu kalijumovih đubriva za kukuruz i soju.

Foto: Ranka Vojnović
  • 321
  • 23
  • 0

Kada se nađemo u godini sa niskim cijenama poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, odluke o optimalnoj upotrebi i raspodjeli đubriva mogu biti izazovne, kako navodi Successful Farming. Poljoprivrednici bi trebalo da obrate pažnju na sljedećih pet faktora, kada se odlučuju za primjenu kalijumovih đubriva za kukuruz i soju.

Važnija je doza od vremena upotrebe

U praksi se pokazalo da je primjena točne doze đubriva, koja je potrebna tokom jedne ili dvije godine u rotaciji usjeva, važnija od vremena kada se đubrivo primjenjuje. Podaci prikupljeni sa terena pokazali su da vrijeme primjene đubriva, u višegodišnjoj rotaciji usjeva, nije važno. Kada koristite đubrivo za usjeve koji su bili prije ovogodišnjih, sadašnji usjevi dobit će najveću prednost od kalija. To je ujedno i najbolji način da za uloženi novac, dobijete maksimum.

Fokus na već dokazanim prinosima, a ne na ciljanim visinama prinosa

Upotreba prosječnog prinosa, u dužem vremenskom periodu, najbolji je parametar za određivanje koja je to visina prinosa najbolji kriterij za efikasnost primjene kalijevih đubriva. Ona vrijednost, za koju je dokazano da je rezultat primjene đubriva, pametan je način da budete sigurni da nećete pretjerati sa upotrebom kalija. Samo zemljište nije lišeno kalija, tako da ukoliko niste precizno odredili normu đubrenja, niste puno pogriješili. Upotreba bilo kog tipa đubriva uvijek je bolji izbor nego da ništa ne koristite u situacijama gdje postoji vjerojatnost odgovora usjeva na hranjve materije koje usvajaju ovim putem.

Preporuka je uzorkovanje zemljišta svake godine u isto vrijeme

Uzorkovanja zemljišta u približno istim vremenskim periodima, ključna su kako bi bili sigurni da ste u mogućnosti tačno odrediti kako će se vrijednosti zemljišta (kod analize kalija), mijenjati tokom vremena. Kalij se razlikuje od drugih hranjivih elemenata po tome što vrijednosti testiranja zemljišta nisu statična u polju tokom vegetacije. To praktično znači da mogu da variraju u periodu od jeseni do proljeća.

Primjenjujte kalij kada i gdje je to potrebno

Ispitivanja tla još uvijek su najbolja opcija kada je riječ o odlučivanju vremena i načina primene kalijevih đubriva. Za zemljišta koja su tipa glinaste ilovače i generalno za sva glinovita zemljišta - šansa za optimalan odgovor biljaka na kalij, prilično je mala. Za pjeskovita zemljišta, koja ne usvajaju dobro ovaj element, visoke doze kalija nisu neophodne, iako su vrijednosti analize zemljišta, manje u usporedbi sa analizama na pretežno glinovitim zemljištima.

Besplatna analiza poljoprivrednog zemljišta

Izaberite pravi način primjene 

Istraživanja su pokazala da vezivanje kalija u zemljištu može biti efikasno u nekim specifičnim okolnostima. Kao primjer može da posluži primjena ovog elementa putem đubriva, u situacijama sjetve u trakama ili sadnje na grebenima, a što se primjenjuje kada je zemljište lošijeg kvaliteta. Ovaj način upotrebe, može da dovede kalij u slojeve koji su blizu površinskog sloja zemljišta, što utiče na lošije usvajanja u suvljim zemljištima.

Iako vezivanje kalija nije uvijek potrebno, bilo bi poželjno da uočite situacije u kojima je to korisno, a što može pomoći da se obezbjedi optimalna produktivnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Postoje situacije u kojima kalij ne mora biti neophodan element u vegetativnom procesu, tako da, ukoliko znate na kojim je parcelama potreban kalij, možete uštedeti sebi vrijeme ovog proljeća.


Izvori

Successful Farming


Tagovi

Visina prinosa Kalijeva đubriva Plodored Sjetva na trake Norma đubrenja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.