Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.12.2017. 12:00

Najprofitabilnije žitarice u sezoni 2017/18 bit će zob i heljda?

Rumunjska je u sezoni 2016/17 suncokretom opskrbljivala 42 posto tržišta Europske unije, zbog čega je ta zemlja vrlo važan igrač na EU tržištu uljarica. Uljarice polako preuzimaju dominaciju na rumunjskim njivama. Zob i heljda su ove godine najprofitabilnije žitarice u Ukrajini, a i pšenica postaje sve profitabilnija.

Foto: Randy Caldwell / Flickr
  • 1.495
  • 69
  • 0

Rumunjski poljoprivrednici postaju sve zainteresiraniji za sjetvu uljarica, dok se površina pod žitaricama (pšenicom, kukuruzom i ječmom) smanjuje. Kako izvještava UkrAgroConsult, u sezoni 2017/18, u Rumunjskoj je posijano oko 6% žitarica manje od petogodišnjeg prosjeka. Nasuprot tome, površina pod uljaricama (uljanom repicom, suncokretom i sojom) bilježi novi rekord, tako da će ove godine biti posijano 31% više uljarica više od petogodišnjeg prosjeka.

Suncokret dominantna kultura

Kada je riječ o sjetvi uljarica, u sezoni 2017/18, rumunjski ratari su, tradicionalno, glavnu ulogu dodijelili suncokretu. Međutim, ova sezona je obilježena rastom površina i pod ostalim uljaricama. Tako da je soja posijana na 40%, a uljana repica na 25% više površina nego lani. Ipak, treba napomenuti da je proizvodni potencijal ograničen prošlosezonskom sušom i visokim temperaturama zraka, kao i nešto manjim prosječnim prinosom koji se kretao oko dvije tone po hektaru.

Prognoziran nastavak rasta izvoza rumunjskog suncokreta

Rumunjska je u sezoni 2016/17 suncokretom opskrbljivala 42% tržišta Europske unije, zbog čega je ta zemlja vrlo važan igrač na EU tržištu uljarica. Ako se uzime u obzir rekordan ovogodišnji prinos suncokreta i slabo zanimanje za rast domaće prerade, u sezoni 2017/18 može očekivati daljnji rast izvoza rumunjskog suncokreta.

Izvozne cijene ukrajinske pšenice miruju

Izvozno tržište ukrajinske pšenice je prošli tjedan uglavnom bilo stabilno. Cijene krušnog zrna s 12,5% proteina su ostale na istoj razini kao i tjedan dana ranije, dok pšenica s11,5% proteina, koja čeka na prosinačko/siječanjsku isporuku bilježi blaži pad. Ukrajina je tijekom studenog ostvarila sličan izvoz pšenice kao i prošle godine, a najveći uvoznici su bili Egipat, Indonezija i Bangladeš. Istovremeno, na domaćem tržištu se vidi promjena trenda smanjenja cijena. Cijene domaćih žitarica su u Ukrajini porasle u prosjeku za 1,5%, pod utjecajem valutnog faktora, a najviše zbog pada deviznog tečaja prema američkom dolaru.

Ukrajina: Heljda i zob najprofitabilnije žitarice

Prema prognozi akademika ukrajinske Nacionalne akademije poljoprivrednih znanosti Jurija Lupenka, najprofitabilnije žitarice u sezoni 2017/18 bit će zob i heljda. Očekuje se da će marža za proizvodnju usjeva u 2017. godini biti 25%, dok je na primjer 2016. godine marža iznosila čak 43%, napominje Lupenko. Ukupna marža za proizvodnju žitarica bit će gotovo upola manja nego lani i iznositi na 20,8%.

Pšenica i raž u Ukrajini sve profitabilniji

Prema procjenama stručnjaka, profitabilnost pšenice i raži će nastaviti rasti, pa bi trebala dostići 34,2% u odnosu na 31,7% iz 2016. godine. Najveći pad profitabilnosti bilježi proizvodnja graška, a taj pad je lani iznosio rekordnih 76,8%. Marža za proizvodnju kukuruza, u Ukrajini, bit će 5,5 puta manja i iznositi na 8,3%, što je ozbiljan pad u odnosu na 45,7% u 2016. godini.

Ukrajina: Žetva uljarica se završava

Žetva uljarica u Ukrajini je pri kraju. Suncokret je do sada požnjeven sa 5.921 terahektara (99% posijanih površina) a uskladišteno je 11.886 tisuća tona i ostvaren prinos od 2,01 tone po hektaru. Soja je sakupljena sa 1.938 terahektara (9,2% više nego u istom periodu lani). Ukupan urod iznosi 3.740 tona a prosječan prinos je 1,93t/ha (15,7% manje nego u istom periodu 2016).

Rusija: Zalihe pšenice 20% veće nego lane

Prema podacima ruskog državnog odbora za statistiku, zalihe žitarica, u silosima i mlinovima, 1. studenog kretale su se oko 56,36 mega tona, odnosno 16% više nego na isti dan prošle godine. Dobavljači i prerađivači držali su 20,9% više pšenice nego prije godinu dana ili oko 15,65 milijuna tona, uključujući 11,04 Mt mlinske pšenice (27,9% više nego u istom periodu lani).

Veliki pad zaliha ruskog kukuruza

Zalihe ječma su porasle za 15,6% na 2,23 mega tona, dok su zalihe heljde postale 1,2% (94 tisuće), a zalihe zobi su porasle za 16% i iznosile 166 tisuća tona, dok su, s druge strane, zalihe raži povećane za 6,3% do 632 tisuće tona. Stanje zaliha kukuruza je početkom studenog bilo za 23,6% manje u odnosu na 2016. godinu i iznosilo 1,01 megatona.

Foto: Randy Caldwell / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]