Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 10.12.2013. 10:00

Nepovoljni klimatski uvjeti za šećernu repu

430 tisuća tona šećerne repe prerađeno je u ovogodišnjoj kampanji u osječkoj šećerani, a proizvedeno je 69 tisuća tona šećera

Foto: freedigitalphotos.net
  • 422
  • 31
  • 0

Završena je 107. po redu kampanja prerade šećerne repe u Tvornici šećera Osijek. Kako je za Glas Slavonije navela Renata Tokić-Glavaš, izvršna direktorica sirovinske službe u Tvornici šećera, tijekom kampanje u trajanju od 70 dana, prerađeno je 430.000 tona šećerne repe, a prosječni prinos kretao se oko 55 t/ha. Uslijed kašnjenja proljetne sjetve, ali i nepovoljnih klimatskih uvjeta u ljetnim mjesecima te izrazito velikih količina padalina u jesenskom razdoblju, sadržaji šećera u šećernoj repi bili su ispod prosječnih razina. Tako je u ovoj kampanji sveukupno proizvedeno oko 69.000 tona šećera.

S obzirom na značajan pad cijena drugih ratarskih proizvoda, posebno pšenice i kukuruza, pojačan je, kako navodi Glas Slavonije, i interes obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za ugovaranje šećerne repe za 2014. godinu. Nakon ulaska Hrvatske u EU, za domaću industriju šećera, uvjeti poslovanja su se naime promijenili. Domaća industrija šećera posluje u sklopu jedinstvene europske organizacije tržišta (CMO) koja u sektoru šećera podrazumijeva sustav proizvodnih ograničenja - kvota. Domaće šećerane tako su na neki način ograničene razinom prihoda, ali i izložene natjecanju s europskim šećeranama koje uglavnom posluju u sklopu multinacionalnih kompanija, koje dominiraju europskim tržištem šećera.

Ukidanje proizvodnih kvota ipak je najavljeno za 2017. godinu. U ovom trenutku još nije potpuno jasno hoće li i kakvo će tržišno uređenje nadomjestiti sadašnji sustav na razini EU, no iz Uprave Tvornice smatraju da će domaća industrija šećera najviše ovisiti o samim šećeranama i sposobnosti naših farmera da povećaju proizvodnju šećera po hektaru.

U zadnjih godinu dana, međutim, došlo je do značajnog pada cijene šećera na EU tržištu, a ono što je zanimljivo je da je u Hrvatskoj cijena šećera među nižima, ako ne i najniža od svih članica EU.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Klimatski uvjeti Temperatura Šećerana Kvote Sjetva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.