Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 10.07.2014. 10:00
  • Varaždinska

Obavijest proizvođačima soje

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 89
  • 4
  • 0

Uvođenjem integrirane proizvodnje pri uzgoju ratarskih kultura veći dio poljoprivrednika prijavljen u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji iz Međimurske županije je na svojim oranicama zadnjih godina započeo proizvodnju soje. Osim suzbijanja neželjenih biljaka (korova), važniji zdravstveni problemi pri uzgoju soje je pojava plamenjače (Peronospora manshurica) i koprivine grinje (Tetranychus urticae).

Budući da posljednjih 16 dana bilježimo iznadprosječno kišovito i toplo vremensko razdoblje sa dugotrajnim zadržavanjem vlage u biljnim organima (posebice na lokalitetima u središnjem dijelu županije - vidi Tablicu 1.), posljednjih 5-6 dana pronalazimo prve znakove plamenjače soje. Zdravstvenim pregledom usjeva soje dana 8. srpnja o.g., na lokalitetima uz rijeku Muru (Mursko Središće), intenzitet pojave plamenjače bio je znatno jači nego u središnjem dijelu Međimurja, u okolici Čakovca (lokalitet Šenkovec).

Tablica 1. Količina oborina i zadržavanje vlage na biljnim organima na nekim lokalitetima u Međimurju od početka lipnja do kraja prve dekade mjeseca srpnja o.g.:

Lokalitet *lipanj 2014. 1.-9. srpnja 2014.
Oborine (mm) Vlaženje (min) Oborine (mm) Vlaženje (min)
Novakovec 92,2 10.205 18,4 2.145
Belica 128,2 9.580 40,2 2.510
Orehovica 123,6 6.275 30,0 4.040

*najveći dio oborina u mjesecu lipnju o.g. zabilježili smo u danima nakon 24.6. 2014.

Plamenjača soje (Peronospora manshurica) se sjemenom raširila diljem svijeta, a u našoj je zemlji opisana od 1983. godine i od tada se javlja gotovo redovito svake sezone ali u različitom intenzitetu. Vremenske prilike i osjetljivost sorata soje značajno utječu na pojavu ove bolesti, a štete se očituju u zbog ranije defolijacije, slabije kvalitete sjemena i gubitak uroda 8-12 posto. Vrlo visoka vlažnost zraka, učestalo noćno vlaženje usjeva (rose, vlaženje od kiše) uz temperature zraka između 15° i 25°C optimalne su za razvoj plamenjače soje.

Plamenjača se uvijek javlja na mladim ili vršnim listovima soje u obliku svjetlo-žutih pjega vidljivih s gornje strane lišća, promjera približno 5 mm. S vremenom se pjege povećavaju i poprimaju nepravilne, zvjezdolike oblike. Naknadno, tkivo unutar pjega postaje tamno-smeđe boje. Na naličju takvih pjega u povoljnim se uvjetima formiraju sivkasta prevlaka nespolnih organa uzročnika bolesti. U sjemenskim usjevima soje urod se ne može prihvatiti kao sjemenski materijal ako obavezne zdravstvene analize sjemena konstatiraju zarazu sa plamenjačom iznad 5 posto.

Ali, struka smatra da u merkantilnoj proizvodnji usjevi soje dobre kondicije imaju približno 30 posto više lisne mase koja joj treba za fotosintezu, pa kako zaraza od plamenjače ne prelazi taj "kritičan prag" u pravilu se plamenjača soje kemijski ne suzbija (izuzev u sjemenskoj proizvodnji)! U Republici Hrvatskoj dopuštenje za suzbijanje plamenjače soje ima samo pripravak Galben-M (1,5-2,5 kg/ha).

Puno veći zdravstveni problem i veće ekonomske štete od plamenjače soje pri merkantilnom uzgoju može izazvati pojava i prekomjerno umnažanje običnog crvenog pauka ili koprivine grinje (Tetranychus urticae), ali navedeni štetnik za svoj razvoj zahtjeva nešto nižu relativnu vlažnost zraka i vrlo visoke temperature zraka (više od 30°C). Stoga, tek u narednom razdoblju s mogućom promjenom trenutnih vremenskih uvjeta proizvođačima preporučujemo nadalje provoditi redovite zdravstvene preglede usjeva soje.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.