Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgCelence®
  • 04.03.2014. 12:24

Povećajte prinose u stresnim uvjetima

Doživljavajući stres uslijed vremenskih nepogoda biljke usporavaju rast što rezultira smanjenjem prinosa

  • 1.070
  • 96
  • 0

Svi mi, koji se bavimo agronomijom i živimo od poljoprivrede, posljednjih nekoliko godina svjedočimo ozbiljnim klimatskim promjenama. Kako sva živa bića reagiraju na promjenu klime, posebno na svakodnevne nagle promjene? Stresom, dok ne nastupi prilagođavanje.

Netretirani i tretirani kukuruz pred žetvu

Biljke isto kao i mi, doživljavaju i reagiraju na stres, samo to ne znaju reći. One šute, trpe i smanjuju prinos. Živeći od poljoprivrede navikli smo da nam prihod i svi naši ciljevi zavise od prinosa naših biljaka. Zato ih tako pazimo i mazimo od početka do kraja. Dobra obrada, dobro sjeme, dobro gnojenje i dobra zaštita pravilan su izbor i navika svakog dobrog proizvođača. Zbog naglih promjena vremena našim biljkama je potrebna još jedna pomoć. Ta se pomoć zove AgCelence®.

Pomoću AgCelence® tehnologije naše biljke spremamo na efikasniju, bržu i lakšu borbu s vremenskim neprilikama. Nosilac AgCelence® efekta je aktivna tvar Piraklostrobin. Ova aktivna tvar djeluje tako što "probudi" NO koji je u biljkama zadužen za aktivaciju obrambenih sposobnosti (kao adrenalin kod ljudi) te pomaže boljem iskorištavanju dušika i stvaranju veće biomase.

Kako AgCelence® efekt izgleda u praksi i kako ga možemo prepoznati?

Ovo su neki primjeri iz proizvodnje kukuruza. Već tjedan dana poslije tretmana preparatom Opera® tretirani kukuruz pokazuje mnogo ljepši izgled. Zelenije je boje i očigledno ima više klorofila što rezultira većom i boljom fotosintezom te većim i boljim stvaranjem biomase. Takav kukuruz izgleda bolje i zdravije do žetve! Na presjeku je stablo zdravije i čvršće zahvaljujući čemu je tretirani kukuruz znatno manje slomljen.

Uvijeni netretirani kukuruz (lijevo), (desno) kukuruz u dobroj kondiciji

Prema tvrdnjama njemačkih znanstvenika ovakav kukuruz, osim napretka u nadzemnoj masi, ima i bolji razvoj podzemne mase, korijena. Ovo smo provjerili pomoću jedne jednostavne naprave koja mjeri otpor koji korijen stvara pri njegovom čupanju iz zemlje. Jednostavna logika.

Ukoliko je korijen bolje razvijen, utoliko je biljka jače povezana sa zemljištem i ima bolje mogućnosti za više usvajanja hranjivih materija i vode. Pomoću tehnologije i sirove snage prilikom čupanja kukuruza koji je tretiran preparatom Opera® bilo je potrebno 40% više snage da bismo ga iščupali iz zemljišta! Odnosno, korijen tretiranih biljaka bio je 40% jači od korijena netretiranih biljaka.

Slijedeći ovu logiku o boljem razvoju korijena očekivali smo veću rezistenciju tijekom sušnih razdoblja. Budući da sušu u cilju pokusa ne možemo umjetno proizvesti u prirodi, umjetno smo je proizveli u zatvorenom prostoru. Jednostavno smo uzgajali kukuruz u stakleniku, a u jednom trenutku polovicu staklenika tretirali smo preparatom Opera®. Poslije deset dana, kada je vanjska temperatura iznosila oko 40 °C (a u stakleniku preko 50 °C) jednostavno smo prekinuli dovod vode! Ovako je izgledao kukuruz poslije 14 dana ekstremne suše. Netretirani kukuruz bio je uvijen te zaustavljen u rastu i razvoju. Kukuruz tretiran proizvodom Opera® (AgCelence® tehnologijom) i poslije dva tjedna odlično se borio sa sušom i bio potpuno zelen i u dobroj kondiciji!

Presjek stabla tretiranog i netretiranog kukuruza

Prema američkim podacima, kukuruz tretiran proizvodom Opera® (tamo se zove Platoon) u slučaju pojave tuče, dvostruko se brže opravljao! Ako analiziramo prethodne tri godine teško je pronaći njivu koja nije oštećena tučom. Izuzetno važan i koristan podatak! Kako ni sušu, tako ni tuču u prirodi ne možemo naručiti (niti ne želimo). Stoga smo smislili sljedeći pokus. Polovicu parcele tretirali smo proizvodom Opera®, a drugi polovicu nismo. Zatim smo poslije dva tjedna došli i granjem "istukli" cijelu parcelu, imitirajući tako oštećenja od tuče. Zatim smo svakih 5 dana slikali kojom brzinom se oporavljao tretirani, a kojom netretirani kukuruz. Evo kako su izgledali poslije 25 dana. Netretirani kukuruz i dalje je bio bez većine lisne mase i zaostao u porastu. Kukuruz tretiran proizvodom Opera® bio je u velikoj mjeri oporavljan, s odličnom bojom, lisnom masom i dobro formiranim klipom. Razlika je bila ogromna! Napominjemo kako na kukuruzu tretiranom proizvodom Opera® nismo mogli pronaći klipove zaražene bolešću Ustilago Maidis dok su netretirani klipovi bili manji i zaraženi Ustilagom preko 30%!

Ustilago na klipovima biljaka poslije tuče

Ovo su samo neke od fiziološki pozitivnih promjena koje Piraklostrobin proizvodi u našim biljkama. O fungicidnom djelovanju piraklostrobina ne treba posebno pisati. Tko god se bavi poljoprivredom sigurno je nekada radio s nekim proizvodom koji sadrži ovu rijetku i vrijednu aktivnu tvar koja je pripadnik grupe strobilurina. Međutim, strobilurini se u fiziološkom efektu međusobno veoma razlikuju. Kompanija BASF ima 5 strobilurina i detaljno je ispitan svaki od njih. Piraklostrobin je fiziološki najaktivniji strobilurin (Opera®, Signum®, Collis®, Bellis®, Cabrio Top®), zatim kresoksimetil (Controlan®, Stroby®), zatim dimoksistrobin (Pictor®). Neki su strobilurini skoro nepokretni (slabo ili nikako efikasni), dok drugi mogu biti "previše pokretni" pa izazivati i fitotoksičnost! Zato ne nasijedajte na priče kako su sve molekule iz neke grupe iste. Ni triazoli, ni sulfoniluree, ni triazini, a ni strobilurini nisu isti! Stoga pažljivo birajte pripravke.

Dva tjedna kasnije - netretirani kukuruz poslije umjetno izazvane tuče

Teško je ljudima koji direktno ne ovise od poljoprivrede i vremenskih prilika objasniti promjenu klime. Ako im je ljeti pretoplo samo pojačaju klimatizacijski uređaj i sve je u redu. Ako je sušno, popiju malo više vode. Ako je zima neprirodno topla oni samo skinu jedan komad odjeće i nastave razmišljati o nečemu sasvim drugom. Nisu svjesni kao mi, koji vrijeme provodimo u prirodi i potpuno ovisimo od nje, da nam ta priroda u posljednjih nekoliko godina šalje jasne signale da ništa više nije isto.

Brzi oporavak tretiranog kukuruza

Zime su kraće, proljeće i jesen skoro više i ne postoje, ljeta su duža i sušnija, a promjene temperatura u dva dana mogu biti drastične (npr. s 35 °C na 10 °C tijekom 48 sati). Ovako brze i ekstremne pojave izazivaju čestu pojavu tuče i oluja koje dodatno kompliciraju život. Prezimljava mnogo veći broj bolesti i štetnika. Ali sve ove promjene izazivaju još nešto svim živim organizmima. Izazivaju stres! Ljudi i životinje imaju brži metabolizam pa se brže i prilagođavaju (poslije dva-tri dana glavobolja, nesvjestica i mučnina) uz uzimanje više vitamina, tekućine ili možda nekih lijekova. Biljke reagiraju sporije! Njima treba više vremena, a i ne mogu se nigdje sakriti kao mi. Njima možemo pomoći samo dodatnom njegom. Možemo im pomoći samo AgCelence® tehnologijom!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Prinos Kukuruz Stresni uvjeti Suša Korjen Tuča


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr