Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 16.07.2020. 09:30

Pratite pojavu grinja na soji i reagujte na vrijeme

Grinje se nalaze na naličju lišća gdje se hrane sisajući biljne sokove. U takvim uslovima list dobija žutu, zatim crvenkastu boju, suši se i otpada, a sa donje strane lista nalazimo paučinaste niti.

Foto: JumpStory
  • 60
  • 5
  • 0

Na području Semberije usjevi soje se nalaze u fazama cvjetanja i početka formiranja mahuna. Pregledom usjeva na pojedinim parcelama, ustanovljeno je prisustvo grinja. Suvo vrijeme i visoke temperature pogodovale su razvoju ovih štetočina.

Simptomi oštećenja su najizraženiji na ivičnim dijelovima parcela. Grinje se nalaze na naličju lišća gdje se hrane sisajući biljne sokove. U takvim uslovima list dobija žutu, zatim crvenkastu boju, suši se i otpada, a sa donje strane lista nalazimo paučinaste niti, objašnjava stručnjak Đorđe Glišić iz PSSRS.

"Ukoliko se ne prati njihova pojava, u povoljnim uslovima za njihov razvoj može doći do znatnog smanjenja prinosa. Uslijed jačeg napada smanjuje se intenzitet fotosinteze, biljke zaostaju u porastu i formiraju manje i sitnije mahune", upozorava Glišić.

Na vrijeme utvrdite prisustvo grinja

Dodaje kako se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje redovan obilazak parcela, naročito obodnih dijelova u cilju utvrđivanja prisustva grinja. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, preporučuje se primjena registrovanih akaricida na bazi abamektina, fenpiroksimata i sl. radi sprečavanja daljeg širenja.

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice sa nevjerojatnih 17,398 t/ha

"Ako se na vrijeme utvrdi prisustvo grinja, dovoljno je samo jednim krilom prskalice tretirati ivične pojaseve parcela kako bi se spriječilo njihovo dalje širenje u unutrašnjost usjeva. Zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvića štetočine, tretiranje nakon 7-10 dana treba ponoviti, po mogućnosti sa drugim akaricidom. Sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura i fotolabilnosti preparata", savjetuje ovaj stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Grinje Zaštita PSSRS


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas