Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 16.03.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Predsjetvena bakterizacija sjemena soje - preporučena mjera u proljetnoj sjetvi

Upotreba Nitrobakterina stoga je ekonomski isplativa jer se smanjuje potreba usjeva za mineralnom ishranom dušika jer usjev soje može zadovoljiti u prosjeku 40-60 % svojih potreba za dušikom besplatno iz zraka!

Foto: Marinko Šarić
  • 1.923
  • 105
  • 0

Predsjetvena bakterizacija sjemena soje je preporučena mjera u uzgoju ne samo soje nego i svih leguminoza. Predsjetvena bakterizacija sjemena soje je mjera koja predstavlja standardnu poljoprivrednu praksu u cijelom svijetu jer se na ovaj način osigurava fiksacija 100-200 kg atmosferskog dušika po hektaru godišnje.

Naime, soja živi u simbiozno obostrano korisnom odnosu s kvržičnom bakterijom Bradyrhizobium japonicum koja omogućava usvajanje atmosferskog dušika. Autohtoni sojevi ove bakterije su prisutni u tlu, ali u malom broju i slabe djelotvornosti stoga je potrebni vršiti bakterizaciju sjemena soje s odabranim i učinkovitim sojevima ove bakterije. NitrobakterinS Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek je proizvod koji sadrži 3-5x109 visokoučinkovitih i odabranih sojeva živih autohtonih bakterija reizoliranih iz tala naše Slavonije i Baranje po gramu sterilnog nosača.

Smanjuje se potreba za mineralnom ishranom dušikom

Upotreba NitrobakterinaS stoga je ekonomski isplativa jer se smanjuje potreba usjeva za mineralnom ishranom dušika jer usjev soje može zadovoljiti u prosjeku 40-60 % svojih potreba za dušikom besplatno iz zraka ako su na korijenu soje prisutne aktivne kvržice gdje se proces fiksacije atmosferskog dušika i događa. Osim toga je i ekološki prihvatljiva jer nema ispiranja dušika u podzemne vode, izostaje i proces do gubitka dušika iz tla uslijed njegove volatizacije u atmosferu. 

Svježi proizvod - garancija kvalitete 

NitrobakterinS se priprema i proizvodi svake vegetacijske sezone. Bakterije su živi organizmi, a njihov broj se smanjuje dugotrajnim skladištenjem te se na ovaj način osigurava optimalan broj bakterijske populacije s ciljem osiguranja maksimalne fiksacije dušika.

Prednosti primjene

Jedno pakiranje NitrobakterinaS (300 g) je dostatno za bakterizaciju 100 kg sjemena soje. Dobro bakterizirana soja ostavlja tlo bogato dušikom i organskom masom za sljedeće usjeve. Mineralni dušik u bakteriziranoj soji je potrebno primijeniti samo u količini koja je potrebna za početni period vegetacije, a poslije biljke prelaze na simbioznu dušičnu ishranu. 

Autorica: izv. prof. dr. sc. Gabriella Kanižai Šarić

Za više informacija obratite se na jedan od navedenih kontakata: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek, tel: +385 31 554 817, mob: +385 91 571 1663 ili na e-mail: gkanizai@fazos.hr


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Nitrobakterin Bakterizacija soje Soja Fiksacija dušika


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!