Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva ozimina
  • 30.10.2020. 07:30

Presuho pa prevlažno: Kakvo je stanje sa sjetvom ozimih kultura?

Ove jeseni ratari diljem Europske unije imaju probleme s obradom i pripremom tla, ali i sjetvom. Loše uvjete je prvo stvorila suša, a potom su padale veće količine oborina koje su ju prolongirale.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 408
  • 125
  • 0

Toplo i suho ljetno vrijeme, u drugom dijelu praćeno obilnim, ponegdje i prekomjernim oborinama, otežalo je poljske radove u većem dijelu Europe, stoji u izvješću Agencije za praćenje poljoprivrednih usjeva (MARS). Naime, toplo i suho vrijeme trajalo je prva dva tjedna devetog mjeseca i to u većini dijelova Europe, što je dovelo i do vrlo visokih temperatura u širokom pojasu od sjevera do juga kontinenta.

Ovo je bio najtopliji rujan u mnogim regijama još od 1979. Međutim, utjecaj na usjeve bio je ograničen jer je većina jarih kultura već bila ovršena. Od kraja rujna do sredine listopada, veliki dijelovi srednje i zapadne Europe, kao i mediteranskog područja zabilježili su obilne kiše i značajan višak oborina.

Zbog rujanske suše problemi diljem Europe

Ovi vlažni uvjeti rezultirali su kašnjenjem u žetvi nekih ljetnih usjeva, ali i sjetvi uljane repice i ozimih žitarica. Ona je gotova za ozimu repicu, a što se tiče žitarica, posijati se još uvijek stigne.

Sjetva uljarice je zbog suše bila otežana, pogotovo u Francuskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Ukrajini. 

Optimalan rok sjetve ozimina pomiče se za desetak dana - na što obratiti pažnju

S druge strane, uvjeti u Njemačkoj, Poljskoj i Danskoj, ali i baltičkim zemljama bili su dobri stoga se očekuje i takav početak sezone. Površine u tim regijama mogu donekle nadoknaditi očekivani pad u zemljama izloženim suši.

Dok se Francuska borila sa sušom, Njemačku spasile oborine

U Francuskoj je suho tlo u glavnim uzgojnim područjima omelo sjetvu i pridonijelo značajnom smanjenju zasijanih površina. Najpogodnije je bilo u zapadnim regijama te države jer je ondje padala kiša u kolovozu, a onda je od kraja devetog mjeseca ta država imala puno padalina. Iako su oni nadoknadili količinu vlage u tlu, poljski radovi morali su biti prekinuti i kasne sorte se nisu mogle sijati.

U Njemačkoj su pak krajem osmog mjeseca zabilježene velike količine padalina i to na glavnim obradivim površinama koje su djelomično nadoknadile vlagu u tlu nakon sušnog razdoblja. Međutim, prestale su u drugoj polovici rujna pa su poljoprivrednici mogli nastaviti sijati, a veće su oborine pale opet krajem mjeseca. Slično je bilo u Poljskoj.

Većinom sjetva prolongirana, a za neke postoje i dobri izgledi

Sjetva žitarica započela je u cijeloj Europi uglavnom pod suhim uvjetima. Dok su radovi obrade tla dovršeni u listopadu u sjevernim regijama, ona je pak odgođena u mnogim zapadnim, središnjim i istočnim regijama Europe.

Valjanje za bolje nicanje sjemena - na kraju povucite i lanac

Razlozi su s jedne strane rujan bez kiše, a s druge pretjerana vlaga u listopadu. No u izvješću se napominje da ju je još uvijek moguće izvršiti u narednim tjednima.

U baltičkim zemljama sjetva ozimina je završena u optimalnom roku, pod vrlo dobrim uvjetima do kraja rujna. U Švedskoj i Danskoj je ona dobro napredovala, a padaline u listopadu su stvorile idealne pogodnosti za rast biljaka.

Također, u Nizozemskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji ona je dobro napredovala unatoč suši. Prve veće oborine krajem rujna i početkom listopada odgodile su terenske radove, a klijanje je usporilo hladnije vrijeme u desetom mjesecu.

Što je kod nas otežalo radove?

U Francuskoj, u južnom dijelu zemalja Beneluksa i u Poljskoj, radovi u polju su također brzo započeli nakon suhog rujna, no obilne i česte kiše nakon toga su odgodile sjetvu. Slično tome, u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj velika je vlaga odgodila radove te sijanje ozimina. 

Pripreme za jesensku sjetvu žitarica

U Mađarskoj te u manjoj mjeri u Bugarskoj i Rumunjskoj ona je zbog suše odgođena do početka listopada, a nakon toga su obilne padaline uzrokovale daljnja kašnjenja. I u Ukrajini je sjetva pšenice i ječma odgođena zbog istog razloga, osobito na jugozapadu iako su u listopadu umjerene kiše donekle poboljšale uvjete.

U Španjolskoj i Portugalu ona obično započinje sredinom listopada. Međutim, i tamo je odgođena. Treba napomenuti da u Italiji i Grčkoj optimalni sjetveni rok za žitarice započinje tek u studenom.

Za durum pšenicu sjetva je još uvijek rana u svim proizvođačkim zemljama. Ona obično započinje u zadnjem tjednu listopada.


Tagovi

Sjetva Ozimine Ozima kulture Jesenska sjetva Ratarstvo Europa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]