Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.08.2018. 07:30

Rekordan izvoz brašna iz Ukrajine

Ukrajina je u sezoni 2017/18 ostvarila rekordan izvoz brašna. Ovome treba dodati i da je ta zemlja ostvarila najmanji izvoz repičine sačme u posljednje tri godine. Žetva žitarica u Bjelorusiji dobro napreduje, a Rumunjska pronalazi nova tržišta za izvoz kukuruza.

Foto: Pixabay / Tomasz_Mikolajczyk
  • 603
  • 29
  • 0

Ukrajinski izvoz brašna, u lipnju  2018. godine iznosio je 21,4 tisuće metričkih tona, što je za 23% u manje u odnosu na svibanj i za 48% manje u usporedbi s lipnjom 2017. Međutim, ukupno promatrano, Ukrajina je u sezoni 2017/18 u inozemstvo izvezla 429,8 tisuća tona brašna, što je za 5,4% više nego prethode sezone, oborivši tako dosadašnji rekord izvoza brašna ostvaren u sezoni 1996/97. Ovome treba dodati da je najveći rast zabilježen u pošiljkama za Singapur, koji je s 20,7 tisuća tona postao glavni uvoznik ukrajinskog brašna. U tom razdoblju značajan rast zabilježen je i u isporukama brašna u Kinu (54%) i u Ujedinjene Arapske Emirate (79%) u odnosu na sezonu 2016/17, dok su istovremeno isporuke Izraelu i Južnoj Koreji pale za 18%, odnosno za 50%.

Ukrajina: Najmanji izvoz repičine sačme u posljednje 3 godine

Ukrajina je u lipnju 2018. godine zabilježila najniži mjesečni obujam izvoza sačme uljane repice od 0,12 tisuća tona, a to se obično događa u posljednjim mjesecima svake tržišne godine. Kako izvještava UkrAgroConsult, ukupan izvoz repičine sačme tijekom sezone 2017/18 (između srpnja i lipnja) bio je na trogodišnjem minimumu od 65,4 tisuće tona, što je pad od skoro 16% u odnosu na prethodnu godinu (77,8 tisuća tona). Kao i ranije, najveći uvoznik repičine sačme iz Ukrajine bila je Europska unija, koja apsorbira 78% ukupnog izvoza tog proizvoda iz Ukrajine. Drugo mjesto u smislu količine uvoza drži Izrael (12%), dok je Turska, nakon što je nastavila s kupovinom sačme, poslije prošlosezonske pauze, ove sezone postala treći najveći kupac s udjelom od 5%. 

Bjelorusija sakupila preko 2 milijuna tona žitarica

Bjeloruski ratari su požnjeli više od dva milijuna tona žita, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede i hrane. Do 30. srpnja 2018. godine, Bjelorusija je skinula žitarice i mahunarke s površine od 713.700 hektara, što je 33,4% posijanih područja. Ove godine žetva žitarica je u toj zemlji počela ranije nego lani, a da žetva dobro napreduje, potvrđuje i to da je u području Brest žetva završena na 66,4% površina, u području Grodno na 51,7%, na teritoriju Minska usjevi su požnjeveni s 32,7% površina, dok su u Gomeljskoj, Vitebskskoj i Mogilevskoj oblasti žitarice skinute s 23,5%,  12,29% i 8,18% posijanih površina.

Južna Koreja postala uvoznik rumunjskog kukuruza

Rumunjska je u lipnju izvezila 109,8 tisuća tona kukuruza, što je za 107% više nego u istom mjesecu 2017. godine (53.000 tona). Ključni kupci bili su Španjolska s 75,8 tisuća tona i Južna Koreja s 28.000 tona. Na taj način je izvoz rumunjskog kukuruza preko luka u periodu rujan-lipanj u sezoni 2017/18 porastao za 41% u odnosu na prošlu godinu na 3,2 megatone. Kako prenosi UkrAgroConsult, Rumunjska je tako podigla razinu izvoza na 4,45 milijuna tona. Treba spomenuti i to da osim povratka Irana u redove uvoznika, Južna Koreja je u lipnju postala uvoznik rumunjskog kukuruza, a kao i Iran, ta zemlja je ranije ispunila svoje potrebe uglavnom s brazilskim kukuruzom.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Brašno Kukuruz Rumunjska Ukrajina Turska Kina Iran Bjelorusija Repičina sačma


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]