Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 25.07.2016. 12:00

Soja skupocjena, a suncokret rekorder?

Vremenske nepogode u SAD-u izazvale su val zabrinutosti za usjeve soje, što je na tržištu uljarica dovelo do rasta cijena.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 5.229
  • 262
  • 0

Žetva uljane repice počela je diljem Europe, a vremenske nepogode u SAD-u izazvale su val zabrinutosti za usjeve soje, što je na tržištu uljarica dovelo do rasta cijena.

Njemačka asocijacija kooperativnih farmi prognozirala je žetvu uljane repice 2016 ispod 5.4Mt u prosjeku. To je zbog obilnih kiša tijekom posljednjih mjeseci, posebno u sjevernoistočnoj Njemačkoj gdje se očekuju niži prinosi.

Takva očekivanja podupiru europske cijene jer tržišta tek čekaju vidjeti koliko je kiša pogodila usjeve uljane repice i koliko će zapravo prinosi biti smanjeni u Francuskoj i Njemačkoj, koje su najveći proizvođači u Europi.

Suho i vruće vrijeme pogodit će prinose?

Što se tiče soje, vremenska prognoza kaže da će SAD u kolovozu pogoditi više temperature i niža količina padalina. Američka soja je u ključnom stadiju razvoja, što je posebno važno za prinose. Suho vrijeme je obično specifično za La Niñu i moglo bi pogoditi američke usjeve ove sezone.

Nedavne obilne padaline u nekim područjima Indije koja su ključna za proizvodnju soje, oštetile su usjeve soje. Niža proizvodnja znači i veći uvoz jestivih ulja.

Rekordna proizvodnja suncokretovog ulja?

Uvoz kineske soje u sezoni 2016/17 mogao bi pasti po prvi puta u 15 godina. Mnogo je nesigurnosti, ali tri su ključna faktora: kineska Vlada prodaje 4.3Mt zaliha soje, visoke zalihe uvozne soje i i oporavak domaće proizvodnje. Kineska Vlada je prodala preko 300Kt soje po promotivnim cijenama.

Povoljni vremenski uvjeti za suncokret se nastavljaju u Rusiji i Ukrajini pa se tamo očekuje i rekordna proizvodnja ulja.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Uljana repica Soja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.