Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 15.09.2021. 13:30

Strni usjevi: Mineralna gnojiva za kvalitetniji rast i veće prinose

Kolika će količina gnojiva biti potrebna za svaku parcelu određuje se na temelju rezultata kemijske analize tla i potreba za hranivima pojedine strne žitarice s obzirom na očekivani prinos, ističu stručnjaci tvrtke Petrokemija d.d.

Foto: Depositphotos/ LeonidSorokin
  • 690
  • 110
  • 0

Strne žitarice kao usjevi visokog potencijala rodnosti, mogu se posijati na većini poljoprivrednih površina na kojima se trenutno nalazi kukuruz ili neki drugi pokrovni usjev. 

Produkcija veće količine organske tvari kod ovih predusjeva je poželjan i vrijedan izvor hraniva kojima će se obogatiti tlo, a ista ta organska masa utjecat će i na sprječavanje degradiranja njegove strukture.

Učinak mineralne gnojidbe ne ovisi samo o količini primijenjenog gnojiva nego i ostalim proizvodnim uvjetima prije svega pH vrijednosti tla. 

"Kolika će količina biti potrebna za svaku pojedinu parcelu određuje se na temelju rezultata kemijske analize tla i potreba za hranivima svake pojedine strne žitarice s obzirom na očekivani prinos“, ističu stručnjaci tvrtke Petrokemija d.d.

Dušična gnojiva i za mlade biljčice

Kako bi se ubrzao proces razlaganja organske tvari i oslobađanja hraniva preporučuje se korištenje dušičnog mineralnog gnojiva UAN ili UREA

"Fertilizacijska vrijednost i učinak oba gnojiva je isti, a razlika je samo u obliku u kojem su proizvedeni i načinu primjene. Valja naglasiti da je UREU nakon rasipanja poželjno što prije unijeti u tlo kako ne bi uslijed povoljnih vremenskih uvjeta došlo do gubitka dijela dušika volatizacijom“, naglašavaju.

Dušična gnojiva nisu stimulator samo mikroorganizma nego i mladih biljčica za koje je poželjno da imaju dovoljno dušika na raspolaganju, naročito kod ječma čije busanje počinje već u jesen, ali i pšenice koja zbog povoljnih vremenskih uvjeta kreće sve ranije. 

Dušik dodan u jesen smanjuje rizik njegovog nedostatka u rano proljeće kada se ne odvija proces mineralizacije, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nije moguće provesti prvu prihranu u optimalnom roku. 

Primijenjen kroz UAN ili UREU u osnovnoj gnojidbi unosi se u tlo dubljom obradom, najčešće oranjem. Preporuka je, kažu iz tvrtke, primijeniti jedan kg dušika na 100 kg žetvenih ostataka. Najčešće će 100 – 200 kg/ha UREE ili UAN-a biti dovoljno.

Fosfor i kalij zaoravanjem

Osim dušika vrlo važnu ulogu za rast i prinos imaju i ostala dva primarna hraniva, a to su fosfor i kalij. Oni se u tlo unose mineralnim gnojivima NPK 7-20-30 ili NP 11-52 i KCl

"To su formulacije koje se također zaoravaju i tada daju najbolji rezultat jer su hraniva ravnomjerno raspoređena u korijenskoj zoni usjeva. Dovoljno su duboko unesena u tlo, nema opasnosti od solnog udara u fazi klijanja, nicanja i ranog porasta, a budući da su fosfor i kalij slabo pokretni u tlu korijen će ih moći koristiti dulje vremena“, pojašnjavaju. 

Osim dušika vrlo važnu ulogu za rast i prinos imaju fosfor i kalij (foto: Bigstock/ Stockr)

Uz sve to dublje ukorijenjena biljka ima veće šanse za preživljavanje sušnih ili vjetrovitih uvjeta.

U povoljnim uvjetima uzgoja okvirna količina NPK 7-20-30 potrebnog za osnovnu gnojidbu strnih žitarica kreće se od 200 do 600 kg/ha. Ako je tlo dobro opskrbljeno kalijem, ali ima nedovoljno fosfora, tada će bolji izbor biti formulacija NP 11-52 u količini 80-240 kg/ha. 

S druge strane, u slučaju dobre opskrbljenosti fosforom, a nedostatka kalija najbolji izbor je kalijeva sol (KCl) u količini 100 – 300 kg/ha.

Za više informacija o gnojidbi strnih žitarica obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Strne žitarice Gnojidba Petrokemija Dušićna gnojiva UREA UAN Foforna gnojiva Kalij NPK


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer