Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 06.05.2017. 10:00

Svjetske zalihe soje dostižu povijesni maksimum?

Procjene za tržišnu sezonu 2017/18 za ponudu i potražnju pšenice i kukuruza ukazuju na kontinuiranu stabilnost na svjetskom tržištu. Iako je soja sad još u sredini sezone 2016/17, najnovije procjene sa tržišta soje upućuju na veće zalihe nego što se prije očekivalo.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com
  • 531
  • 30
  • 0

Temeljem početnih AMIS procjena za tržišnu sezonu 2017/18, izgledi za ponudu i potražnju pšenice i kukuruza ukazuju na kontinuiranu stabilnost na svjetskom tržištu. Pod pretpostavkom da i dođe do neočekivanih padova u proizvodnji, količine krajnjih zaliha dovoljno su obimne da osiguraju stabilnost u novoj sezoni.

Iako je soja sad još u sredini sezone 2016/17, najnovije procjene sa tržišta soje upućuju na veće zalihe nego što se prije očekivalo.

Također, očekuje se da svjetska potražnja za sojom napreduje uobičajenim tokom. Procjena svjetske proizvodnje pšenice u sezoni 2017/2018 u padu je za 2,7% većinom zbog manjeg opsega proizvodnje u nekoliko velikih zemalja proizvođača, posebno u SAD-u. Zbog dostupnosti jeftinijih stočnih vrsta žitarica, prognoza potrošnje u sezoni 2017/18 ide prema manjem padu budući da je potrošnja stočne pšenice procijenjena manjom od razine iz prethodne sezone.

Smanjene prognoze za trgovinu pšenicom

Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017/2018 smanjena je za 2,3% većinom zbog smanjene potražnje za uvozom od strane Kine i Indije. Smanjeni opseg izvoza predviđen je za Australiju te SAD. Ukupne procijenjene zalihe pšenice u ovoj sezoni rastu već petu godinu zaredom dosegnuvši nove rekorde.

Procjena svjetske proizvodnje kukuruza u sezoni 2017/2018 uvjetno je viša za 1,2% u odnosu na prethodnu sezonu, većinom zbog povećane žetve u Argentini, Brazilu i Južnoj Africi što je pokrilo oštar pad količina kukuruza u SAD-u. Prognoza potrošnje u novoj sezoni porasla je za 1,6%, a većinu tog rasta pokretao je porast potrošnje stočne hrane u Aziji i Južnoj Americi. Prognoza za trgovinu kukuruzom u sezoni 2017/2018 vjerojatno će pasti za 2%, većinom zbog smanjenog uvoza u južnu Afriku. Pad pošiljki iz SAD-a višestruko premašuje porast u izvozu kukuruza iz Argentine, Brazila i Južne Afrike.

Ukupne sezonske zalihe kukuruza za sezonu 2017/2018 smanjene su za 4% zbog većeg pada zaliha u Kini i SAD-u, a unatoč očekivanim povećanjima u EU i Južnoj Americi.

Svjetska proizvodnja soje ide prema maksimumu

Procjena svjetske proizvodnje soje u sezoni 2016/2017 porasla je za 5,3 milijuna tona zbog većeg no očekivanog prinosa u Argentini i Brazilu. Svjetska proizvodnja tako ide prema najvišoj dosad zabilježenoj razini i 8,8% je viša od razine iz sezone 2015/16.

Prognoza potrošnje u sezoni 2016/17 blago je porasla, upućujući na očekivani prosječni rast od 5,3% u odnosu na prethodnu godinu. Procjena za svjetsku trgovinu sojom u sezoni 2016/17 ostala je većinom nepromijenjena budući da je povećanje potražnje za uvozom od strane Kine pokrilo smanjenje potreba za sojom u EU. Procjena krajnjih zaliha u sezoni povećana je zbog boljih prognoza za Brazil, Argentinu i SAD. Svjetske zalihe soje tako bi narasle za pet miliona tona te dosegle svoj povijesni maksimum.

Izvor: AMIS ožujak 2017., obrada: TISUP, Mirjana Dašek, Foto: simazoran/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Soja Svjetsko tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]