Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 11.06.2020. 11:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bosanska Gradiška

U planu izdavanje u zakup 4.500 ha poljoprivrednog tla proizvođačima

Cilj je da se konačno pronađe najbolje rješenje za zemljište jer zbog toga sada najviše ispaštaju naši poljoprivrednici.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 103
  • 7
  • 0

Glavni prioritet poljoprivrednih proizvođača iz opštine Gradiška je rješavanje pitanja poljoprivrednog zemljišta, na području ovog grada. Povodom toga, ministar poljoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, razgovarao je sa gradonačelnikom Gradiške, Zoranom Adžićem, o sprovođenju projekata u oblasti vodoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. 

Prema riječima Pašalića, za sada nije riješeno pitanje raspodjele poljoprivrednog tla jer je pod koncesijom nekih privrednih subjekata. 

"U predstojećem periodu, resorno ministarstvo razgovarati će sa tim privrednicima. Neki od njih su van granica RS. Cilj je da se konačno pronađe najbolje rješenje za to zemljište jer zbog toga sada najviše ispaštaju naši poljoprivrednici. Namjera nam je da obezbjedimo dovoljno obradivih i dostupnih površina poljoprivrednim proizvođačima", objašnjava ministar. 

Sljedeće godine - navodnjavanje zasada voća

Dodaje kako je prilikom razgovora sa gradonačelnikom Adžićem bilo riječi i o mogućnosti realizacije projekta izgradnje kanalizacije, kao i to na koji način bi bilo rješeno odvođenje otpadnih voda u rijeku Savu, kako navodi eKapija

Uskoro će krenuti sa radom besplatni sistemi za navodnjavanje

U planu je da se od iduće godine krene sa navodnjavanjem voćnjaka iz sistema rijeke Lubine. Projekat je već spreman, a postoje mogućnosti sa započinjanjem radova na izgradnji sistema navodnjavanja iz kanala Borna - Osorna.

Kako kaže, bilo je riječi i o raspodjeli šumskih sotimenata, a čime je naša zemlja bogata. 

Projekti od značaja za sve poljoprivrednike

Iz nadležnog ministarstva poručuju da će se potruditi da se rješenje ovog pitanja ubrza i da zemljište bude podijeljeno u zakup. Na taj način lokalna samouprava bi obezbjedila 4.500 hektara za domaće poljoprivrednike. 

"Cilj je podijeliti ovo tlo proizvođačima sa teritorije Gradiške, kako bi ga mogli koristiti za dalju poljoprivrednu proizvodnju", ističe Adžić. 

Kako kaže, prvi Javni poziv koji su bili raspisali, morao je biti ukinut jer su površine bile pod koncesijom, pri tom koncesionari nisu koristili zemljište, ali nije ni završen stečajni postupak "Ratarstva". 

Raspisan poziv za besplatno korištenja zemljišta u poljoprivredi

Kada je riječ o projektu navodnjavanja voćnih zasada, gradonačelnik smatra da će on imati velikog značaja za voćare Potkozarja, ali i za povrtare i ratare u Lijevče polju. 

Gradska Skupština donijela je odluku o formiranju lokalnog komunalnog preduzeća, kako bi se bavilo održavanjem hidromelioracionog sistema na ovom području. 

Prema njihovim procjenama, završeno je otprilike oko 60% planiranih aktivnosti, u projektu sanacije savskog nasipa, a što je bitno zbog bezbjednosti stanovništva.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Izgradnja kanalizacije Sistemi navodnjavanja Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Zoran Adžić Obradive površine Zemljište u zakup


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.