Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjeni prinosi
  • 23.06.2021. 14:30

Visoke temperature smanjuju prinose žita, kod pšenice moguć i toplotni udar

Kako su aktuelne vremenske prilike najavljene i za narednih par dana, gotovo sigurno je da će doći do promjene na usjevima. Ovo je naročito izraženo kod pšenice.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 192
  • 337
  • 0

Proteklih par dana visoke temperature vazduha, praćene sušnim periodom imaće uticaja na smanjene prinosa žita. 

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatraju da ukoliko se razdoblje takvih temperatura nastavi još neko vrijeme, izvjesno je da će kod pšenice doći do toplotnog udara, kao i smanjenja kvaliteta i kvantiteta zrna, ali da je još uvijek rano prognozirati ovogodišnji urod.  

"Prije samo dvije sedmice bili smo optimistični i očekivali dobre prinose žitarica. Kiše su bile na vrijeme, ali ova će suša definitivno poremetiti određene planove", izjavio je za Srnu Stojan Marinković, predsjednik Saveza.

Kako su aktuelne vremenske prilike najavljene i za narednih par dana, gotovo sigurno je da će doći do promjene na usjevima. Ovo je naročito izraženo kod pšenice, napominje Marinković, koja se sada nalazi u fazi nalijevanja zrna. 

Kukuruzu i soji nedostaje vlaga

Prema njegovim riječima, očekivanja su da će kvalitet zrna biti odgovarajući, zato što su na većini oranica zasijane one sorte koje mlinari traže. Dodaje da visoke temperature jedino ne smetaju ječmu koji je u fazi zriobe ili vršidbe. 

Kada je riječ o proljećnim usjevima kukuruza, soje i suncokreta, njima nedostaje vlage, što se može uočiti i vizuelnim pregledom biljaka, na gotovo svim tipovima zemljišta. 

Kako i koje bakterije štite pšenicu od vrućine i suše?

"Iako ratari za kukuruz kažu da je otporan, sigurno je da će suša ostaviti određene posljedice i na smanjenje porasta biljaka, a za prinose je još rano reći kakvi će biti", ocjenjuje predsjednik Saveza.  

Za soju kaže da je u fazi cvjetanja i potrebna joj je određena vlažnost, zbog oprašivanja.

"Ako ne bude makar pojave noćne rose ili drugih oblika vode, doći će do smanjenog broja formiranih mahuna, a time i do redukovanih prinosa", objasnio je Marinković.

Što se tiče otkupne cijene pšenice, smatra da je sigurno da se može očekivati veća vrijednost nego prošle godine i da se poljoprivrednici nadaju da će iznositi oko 0,40 KM za jedan kilogram. 

Poremećaji na tržištu osjete se i kod nas

Preporuka predsjednika Saveza ratarima je da sačekaju i ne prodaju odmah urod, nego da ga (ukoliko su u mogućnosti) uskladište do trenutka formiranja cijena, što je dobra ideja kada se imaju u vidu aktuelni trendovi i relativno visoka cijena pšenice na međunarodnom tržištu. 

U proteklih nekoliko godina bilo je različitih situacija. Onaj ko je prošle sezone odmah prodao rod, bez da je čekao, imao je izvjesne gubitke dok je prije dvije godine, poslije cijena bila čak i niža. 

"To je, između ostalog, rezultat značajnih poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda u svijetu, koji su primjetni onda i kod nas", zaključio je Marinković.

Kako smo nedavno pisali, visina otkupne cijene pšenice kod nas biće u skladu sa cijenom u okolnim zemljama tako da poljoprivredni proizvođači neće biti oštećeni.


Tagovi

Visoke temperature Sušni period Prinosi žitarica Smanjeni prinosi Stojan Marinković Nalijevanje zrna Cijena pšenice Otkupne cijene


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...