Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 21.04.2021. 10:30

Vremenske prilike odgodile sjetvu, inputi skuplji i do 30 posto

Uslijed hladnog vremena, zasijano je samo 10 do 15 posto obradivih površina. Za sada sjetva čeka, navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 99
  • 6
  • 0

Iako je proljetna sjetva trebalo već da je uveliko u toku, zasijano je samo oko 15 posto od ukupnih sjetvenih površina. Nepovoljne vremenske prilike glavni su razlog za odlaganje radova na otvorenom polju. Prema mišljenju poljoprivrednih proizvođača, posljedice ovog odlaganja najviše će biti vidljive kroz skuplju žetvu. 

Da li će farmeri uspjeti bez većih poteškoća obaviti ovogodišnju sjetvu i kako će se to odraziti na domaću proizvodnju u 2021., pitali smo Nedžada Biću, predsjednika Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine. 

"Uslijed hladnog vremena, zasijano je samo 10 do 15 posto obradivih površina. Za sada sjetva čeka", ocjenjuje Bićo, dodajući da proizvođači raspolažu sa odgovarajućim količinama sjemena jer su ga nabavljali kada ga je u poljoprivrednim apotekama bilo dovoljno. Međutim, sjemenski i repromaterijal je poskupio i sada vlada nestašica. 

Inputi skuplji do 30 posto

Prema riječima našeg sagovornika, svi inputi (sjemena, đubriva, gorivo) skuplji su za 20 do 30 posto, a farmeri će poskupljenje najviše osjetiti kada budu ubirali prinose.

Sličnog mišljenja su i u Savezu udruženja poljoprivrednika RS jer, prema Stojanu Marinkoviću, predsjedniku Saveza, imajući u vidu da smo prošle godine prodali kukuruz, pšenicu i soju po relativno dobroj cijeni, pred novu sezonu imamo situaciju znatnog rasta cijene koštanja repromaterijala.

"Ove godine sva su sjemena poskupila. Na ovakvo stanje na domaćem tržištu uticaja je imalo i to što je velika tražnja pa je samim tim do nas došlo manjih količina", ocjenjuje Marinković.

Podsjetimo, prošle godine farmeri su se suočili sa zatvaranjem granica i ograničavanja kretanja ljudi, ali i roba pa je bila upitna snabdjevenosti tržišta strateškim životnim namirnicama.

Kako kaže Vlastimir Usorac, proizvođač mlijeka, đubriva i sjemena koja imamo na tržištu su skoro 90 posto iz uvoza - jedino u Lukavcu proizvodimo đubrivo, a sjeme kukuruza na institutu u Banja Luci.

"Većina proizvođača ne strahuje od virusa tako da bi ovog proljeća mogle biti zasijane rekordne površine, ali sve zavisi od faktora dostupnosti i cijene repromaterijala", rekao je tom prilikom Usorac.

U najavi novi protesti početkom maja ?!

Kako još uvijek nije riješeno pitanje zaštitnih mjera domaće proizvodnje, iz Udruženja poljoprivrednika FBiH najavljuju nove proteste i blokade graničnih prelaza.

"Ukoliko se ovo pitanje na riješi na slijedećoj sjednici Vijeća ministara, najavljujemo nove proteste za 04. maj", poručuje Bićo, dodajući da će poljoprivrednici zaustavljati kamione koji uvoze robu, a koja ugrožava domaću proizvodnju. 

Nove blokade do kraja mjeseca, ako se ne ispune zahtjevi farmera?

Podsjetimo, prije par mjeseci proizvođači su takođe bili razočarani odlukom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj su pojedini članovi glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, a što je Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osudilo.


Tagovi

Proljetna sjetva Sjemenski materijal Repromaterijal Nedžad Bićo Poskupljenje Zaštitne mjere Zaštita domaće proizvodnje Protesti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.